Сьогодні відзначається День видимості лесбійок

Дата: 26 Квітня 2018
A+ A- Підписатися

Сьогодні, 26 квітня, у світі відзначається День видимості лесбійок.

В Україні, як і в інших країнах світу, лесбійки часто говорять про те, що зазнають множинної дискримінації: за ґендерною ознакою, тому що є жінками, за ознакою сексуальної орієнтації – через гомосексуальність, а також дискримінацію в середині правозахисного ЛГБТ-руху – через традиційно вторинне становище жінок у патріархальній системі.

У День видимості представники вразливої групи публічно говорять про проблеми, з якими стикаються.

Адже, навіть коли говорять про проблеми ЛГБТ-спільноти, питання лесбійок рідко піднімаються окремо. А вони тим часом існують. Це, зокрема, проблеми лесбійок, у яких уже є діти.

“Доволі часто можна почути аргумент про те, що лесбійки є більш захищеними в публічному просторі, оскільки суспільна гомофобія є більш “агресивною” саме до гомосексуальних чоловіків, які не відповідають засадам нормативної маскулінності. Однак таке міряння гомофобним тиском сприяє знеціненню досвіду маргіналізованих груп, а також додатковому вибудовуванню ієрархій всередині них.

Така уявна безпека лесбійок в публічному просторі супроводжується їхньою сексуалізацією та еротизацією з боку чоловіків, сприйняттям їх як об’єкток, в простір яких можна втрутитись за власного бажання”, – написала минулого року в День видимості лесбійок феміністична ініціатива FemSolution.

“Сьогодні – день видимості лесбійок, і у мене є 12 хвилин, щоб написати про це. А далі я буду працювати – сьогодні не менше, ніж вчора. Працювати, як лесбійка, – обирати жінок при інших рівних, солідаризуватися і підтримувати тих, кому це потрібно в їхніх починаннях, одягатися в штани і коротко стригти волосся, просувати жінок і “жіноче” – горизонтальне, антинасильницьке, процесне. Я буду захоплюватися колежанками всіх ґендерів і розповідати іншим людям, як круто можуть працювати стигматизовані люди, долаючи непомітні більшості бар’єри. Я буду розмовляти з людьми, пояснюючи, в чому проблема, виправляючи нетолерантну лексику, зупиняючи лесбофобні та інші ксенофобні жарти”, – написала сьогодні на своїй сторінці у Фейсбуці активістка Анна Шаригіна.

“Лесбійки – це не всі ЛГБТКІ або просто гомосексуальні люди, ми жінки, які мають свої потреби і про це важливо говорити. Ми існуємо, незважаючи на дискримінацію, ненависть, нерозуміння, насильство тощо. У нас є ми, наші рідні, сім’ї, друзі, діти, батьки. Ми маємо право на те життя, яке хочемо. Для мене особисто кожен день мого життя – це день видимості! Тому що кожен день я борюся за право існування і доводжу різним гомофобам, що маю такі ж права, як і всі інші”, – написала голова громадської ЛГБТІК-організації Insight Олена Шевченко.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter