Сьогодні в світі відзначають Міжнародний день незрячих

Дата: 13 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

13 листопада в світі відзначають Міжнародний день незрячих, покликаний привернути увагу до проблем незрячих.

Саме в цей день 1754 року народився французький тифлопедагог та благодійник Валентин Гаюї, який у 1784 році власним коштом у своєму будинку заснував першу в світі школу-інтернат для незрячих – “Майстерню трудящих незрячих”. Він також розробив дидактику та методику навчанню наукам та ремеслам, створив шрифт, ноти, географічні карти для незрячих. Саме його винаходами вони користувалися аж до появи тактильного шрифту Брайля. Шрифт Гаюї називався “уніциал” – це  були великі літери, витіснені на цупкому папері.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в усьому світі понад 285 мільйонів людей мають порушення зору, з них 45 мільйонів – незрячі. Приблизно 90 відсотків людей, які мають порушення зору, мешкають в країнах, що розвиваються.

В Україні, за неофіційними даними, мешкають близько 100 тисяч людей з порушеннями зору, з них понад 10 тисяч – діти.

У серпні медичний журнал The Lancet Global Health писав, що вчені прогнозують зростання кількості незрячих людей. Якщо до 2050 року не розроблять нових методів лікування, у світі їх буде близько 115 мільйонів, повідомляло видання. Таке зростання числа незрячих вчені пов’язують зі старінням населення.

Науковці також проаналізували дані зі 188 країн, які показали, що понад 200 мільйонів людей в усьому світу мають порушення зору різного ступеню – від помірних до серйозних. За їхніми прогнозами, ця цифра до 2050 року може зрости до 550 мільйонів людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter