Смерть чоловіка в ТЦК на Житомирщині: експертиза спростувала слова керівництва центру про причини загибелі

Дата: 24 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Експертиза не підтвердила версію адміністрації Звягельського ТЦК та СП про алкогольне сп’яніння 32-річного Сергія Ковальчука, який помер після відвідин центру. 

Про це розповіла народна депутатка, членкиня парламентської ТСК Юлія Яцик в ефірі “Радіо Свобода”. 

Фото: Суспільне

Ковальчука привезли до лікарні з ТЦК 29 травня із закритою черепно-мозковою травмою, переломом тім’яної кістки, внутрішньочерепною гематомою, забиттям головного мозку, переломом нижньої щелепи та іншими травмами. Вже 4 червня чоловіка поховали.

Адміністрація ТЦК та СП одразу відкинула всі звинувачення в причетності до смерті. Слідчо-оперативна група на місці кваліфікувала подію як самокаліцтво. Також казали, що Ковальчук був п’яний, мав епілепсію, а ті, хто привертає увагу до його смерті, “паразитують на суспільно чутливій темі, намагаючись зірвати заходи мобілізації, та маніпулюють громадською думкою”.

Як показала експертиза, алкоголю в крові померлого не було. Не підтвердилася й версія з епілепсією. 

“У свідоцтві про смерть зазначено, що причиною смерті стали множині черепно-мозкові травми голови зі зміщенням кісток черепа, і це стало причиною смерті. Ані про те, що колись цей загиблий хворів на епілепсію, що у нього колись раніше були такі випадки, – нічого про це нам невідомо. Родичі загиблого також стверджують, що такого діагнозу у нього ніколи не було. В тому числі підтвердження висновку лікаря про причину смерті немає навіть якихось інших ознак, які б могли свідчити про наявність у нього епілепсії, також не було. Тому ми це відкидаємо”, – каже Яцик.  

Члени парламентської тимчасової слідчої комісії вимагатимуть від командування ЗСУ змінити керівництво Звягельського ТЦК та СП. 

“Керівник не впорався зі своїми посадовими обов’язками і не зміг організувати роботу свого колективу, своїх підлеглих в рамках закону”, – зазначає депутатка.

Слідчі розслідують справу Ковальчука як умисне вбивство. 

Нагадаємо, що нещодавно в Кривому Розі в ТЦК також нібито від нападу епілепсії помер чоловік. Рідні кажуть, що його забили в центрі, а епілепсії він не мав.  

Це не перший подібний випадок. Так, у квітні в Закарпатській області дорогою до навчального центру у військовозобов’язаного стався епілептичний напад і він помер. Згодом стало відомо, що ВЛК визнала його придатним. 

До цього, в лютому, помер 49-річний мешканець Тернопільщини. Швидка доправила його до місцевої лікарні з території ТЦК, а загинув він нібито через “напад судом”, також спричинених епілепсією. Чоловік прийшов до ТЦ, щоб звірити військово-облікові документи та пройти військово-лікарську комісію. 

Також на Закарпатті хлопець намагався вкоротити собі віку в ТЦК та СП, але посадовці пов’язують це з “вживанням наркотиків”, а не з імовірним тиском, про який кажуть рідні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter