Січнева трагедія з гвинтокрилом у Броварах: версія про диверсію не знайшла підтвердження

Дата: 31 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Причиною трагедії гвинтокрила з керівництвом МВС на борту, що трапилася на початку поточного року в Броварах на Київщині, не була диверсія. 

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів генеральний прокурор Андрій Костін

Фото: Нацполіція

Гелікоптер упав уранці 18 січня між дитячим садком і житловим будинком. 

Унаслідок трагедії загинули міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, його перший заступник Євгеній Єнін, державний секретар МВС Юрій Лубкович, заступниця керівника Патронатної служби МВС Тетяна Шутяк, начальник управління забезпечення захисту Департаменту внутрішньої безпеки НПУ підполковник поліції Михайло Павлушко, провідний інспектор Департаменту комунікації МВС Микола Анацький, командир повітряного судна – інструктор авіаційної ескадрильї спеціального призначення на вертольотах Олександр Василенко, пілот авіаційної ескадрильї спеціального призначення на вертольотах Костянтин Коваленко, бортовий механік авіаційної ескадрильї спеціального призначення на вертольотах прапорщик служби цивільного захисту Іван Касьянов.

Окрім них загинули ще п’ять мешканців Броварів, які опинились у момент аварії поблизу. Серед них була мати з дитиною. 

Фото: Трибуна-Бровари

Слідчі одразу розглядали чотири версії: замах на життя державних діячів, включно з диверсією; збиття літального апарата; конфліктна ситуація на борту судна; помилка пілота, технічна несправність судна, неналежна організація планування польоту, недотримання правил польотів, складні погодні умови, а саме туман. 

Розслідування проводять ДБР і СБУ, до експертиз залучили фахівців з Міністерства оборони, Нацполіції й Нацгвардії, а також спеціалістів із французької компанії Airbus Helicopters.

“Завдяки допомозі французьких партнерів провели дешифрування бортових самописців. На основі зібраних даних здійснили 3-D моделювання трагічного польоту. Попередньо можу сказати, що версії, пов’язані з диверсією або посяганням на життя державних діячів, не знайшли свого підтвердження. Про остаточні висновки за результатами досудового розслідування ми повідомимо найближчим часом”, – каже Костін. 

Нагадаємо, що ZMINA раніше вже розповідала, що відомо про трагедію в Броварах. 

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter