Швейцарський виробник високоякісного шоколаду потрапив до українського списку спонсорів війни

Дата: 18 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло швейцарського виробника високоякісного шоколаду та какао-продуктів Barry Callebaut до переліку міжнародних спонсорів війни.

Про це розповіли у НАЗК. 

Фото: chocolate-academy.com

Компанія виробляє товари під брендами Sicao та Chocovic, а також імпортує продукцію під брендами Callebaut, Cacao Barry, Carma, Mona Lisa, Bensdorp, Van Hauten, La Morella та інші. 

“Кожен четвертий виріб із шоколаду та какао у світі виготовлено з продукції цієї компанії”, – кажуть у НАЗК. 

У Росії компанія працює понад 15 років і має на її території три фабрики та другу за розмірами у всій компанії Академію шоколаду Barry Callebaut, що розташована у московському бізнес-центрі Alcon. 

У 2022 році Barry Callebaut через дві компанії, що здійснюють діяльність у РФі ТОВ "Барри Каллебаут НЛ Раша" та ТОВ "Барри Каллебаут Калининград", сплатила до бюджету країни понад 33 мільйони доларів податків, а ще через дві компаніїі ЗАТ "Инфорум-Пром" і ТОВ "Гор Трейд" – ще майже 500 тисяч доларів. 

У НАЗК кажуть, що французьке представництво компанії  постачало свою продукцію (какао-пасту, олію) російській кондитерській фабриці, шоколад якої входить до сухпайків армії РФ.

Невдовзі після початку широкомасштабної війни проти України у компанії заявили про постачання в Росію “товарів першої необхідності”, стверджуючи, що шоколад є щоденним раціоном.

“Це твердження є маніпулятивним, оскільки відповідно до законодавства країни-агресора ані шоколад, ані какаовмісні харчові продукти не належать до продовольчих товарів першої необхідності”, – кажуть у НАЗК. 

У НАЗК процитували виконавчого директора Barry Callebaut Пітера Буна, який заявив, що війна в Україні “була розпочата російським урядом, а не російським народом”, коментуючи, чому компанія постачає товари у РФ. 

Торік обсяги постачань компанії до Росії у 3 рази перевищили показники 2022 року, а серед імпортованих товарів – кондитерські вироби, сухі суміші, какао, какао-масло, пальмова олія, жири з Бельгії, Швейцарії, Естонії, Нідерландів, Німеччини, Італії, Індії, Іспанії.

Нагадаємо, що через шантаж Австрії НАЗК вилучила Raiffeisen Bank зі списку спонсорів війни. 

Фотографія обкладинки: Barry Callebaut

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter