Через шантаж Австрії НАЗК вилучила Raiffeisen Bank зі списку спонсорів війни

Дата: 17 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) тимчасово вилучило австрійський Raiffeisen Bank зі списку компаній–спонсорів війни до моменту проведення консультацій.

Компанія має відповідний статус на сайті НАЗК.

Фото з відкритих джерел

Таке рішення Нацагентство ухвалило на тлі погроз від Австрії заблокувати новий пакет антиросійських санкцій, якщо банк залишатиметься у “чорному списку”, пише Reuters.

Вилучення тимчасове до завершення двосторонніх консультацій із залученням Єврокомісії.

Скриншот з сайту НАЗК

Вже ввечері 16 грудня ЗМІ повідомили, що Австрія відмовилася від ветування 12-го пакета санкцій ЄС проти Росії. За даними Reuters, рішення ухвалили після того, як Україна вилучила Raiffeisen Bank International зі списку “спонсорів війни”.

Цей банк – єдина австрійська компанія в списку від НАЗК. Сам список не має юридичної сили, але є важливим, оскільки посилює громадський тиск на компанії, щоб ті виходили з ринку РФ.

Нагадаємо, що банк пообіцяв вийти з російського ринку одразу після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, але постійно затримує терміни. Зокрема, там оголошували, що планують виокремити російський бізнес до вересня 2023 року, але цього досі не сталося. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Raiffeisen Bank отримав майже половину свого цьогорічного прибутку від операцій у Росії. Україна внесла фінансову установу до списку спонсорів війни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter