Швейцарські благодійники передали Україні сотню позашляхових карет швидкої

Дата: 22 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Швейцарська благодійна асоціація Free Ukraine завершила спільний з Міністерством охорони здоров’я України гуманітарний проєкт розбудови національної системи медицини катастроф, надіславши сотню нових автомобілів швидкої допомоги. 

Про це розповіли в уряді. 

Автівки, які передали благодійники, на Львівщині. Фото: ЛОВА

Асоціація Free Ukraine – це створена ще 2014 року в Женеві організація, що об’єднує українську діаспору, а також представників інших національностей.

Благодійники передали швидкі на базі Toyota Land Cruiser J78, що мають повну комплектацію та необхідне обладнання. 

Урядовці кажуть, що автівки прості в технічному обслуговувані, працюють на дизелі, мають великий паливний бак, а тому не потребують дозаправляння в межах тисячі кілометрів. Також завдяки високому кліренсу автомобілі допоможуть дістатися бездоріжжям до віддалених районів. 

“Доїхати на виклик, доправити пораненого до лікарні, надаючи йому необхідну медичну допомогу дорогою, – це врятувати чиєсь життя. Тому реанімобілі, евакуаційний транспорт – одна з першочергових потреб”, – подякувала за автівки заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

За даними МОЗ, від початку повномасштабного вторгнення росіяни знищили, пошкодили та захопили понад 560 автомобілів швидкої допомоги.

ZMINA розповідала, як росіяни крали медичне обладнання на захоплених територіях і не тільки швидкі. До прикладу, вивезли обладнання обласного онкологічного диспансеру на Херсонщині попри те, що проблема онкології в регіоні стоїть дуже гостро.

У 2021-му більш ніж 3% населення області, а саме 31 тисяча мешканців, перебували на обліку в пограбованому диспансері. Щороку медики діагностували та лікували на Херсонщині понад 4,5 тисячі нових випадків онкології. 

Нагадаємо, що, за оцінками ВООЗ, система охорони здоров’я на Сході України через російське вторгнення фактично опинилася на межі краху, а щонайменше 3 тисячі українців померли, оскільки не мали доступу до лікування хронічних захворювань.

Раніше ZMINA  розповідала, як мешканці Бахмута на Донеччині помирають без медичної допомоги. Річ у тім, що цивільних лікарів у місті не лишилось, а медики з інших населених пунктів могли навіть не знати, що комусь потрібна допомога, бо зв’язку в районі немає. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter