Шведський уряд проведе зустріч з банками, щоб захистити літніх людей від телефонних шахраїв

Дата: 13 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон запросив керівництво банків на зустріч з урядом та поліцією для обговорення спільних заходів щодо захисту літніх людей від телефонних шахраїв, які намагаються виманити гроші.

Про це повідомляє SVT.

Фото: Depositphotos

Випадки телефонного шахрайства з метою отримання коштів стали значною проблемою для країни. Лише за 2022 рік злочинці видурили в людей близько 5,8 мільярда крон (майже 500 мільйонів євро).

Тож Ульф Крістерссон ініціював спеціальну зустріч керівництва банків, поліції та представників уряду, щоб обговорити заходи протидії цьому явищу. Після неї оголосять план дій.

“Ми вважаємо, що банки можуть робити більше для того, щоб наші люди були захищеніші”, – зазначає міністр із фінансових ринків Ніклас Вікман.

Однією з проблем є те, що співпраця між банками й поліцією не спрацьовувала належним чином і затримувати шахраїв та притягувати до відповідальності вдавалося вкрай рідко.

Представник кібервідділу поліції Ян Ольссон вважає, що банки могли б, приміром, “затримувати” дивні транзакції на значні суми на певний час, бо люди за деякий час починають підозрювати, що потрапили в пастку.

Нагадаємо, що в Україні немає критичної ситуації щодо насильства в цифровому просторі, однак і повноцінні статистичні дані щодо масштабів проблеми насильства в цифровому просторі також відсутні.

Згідно з тогорічним опитуванням, понад 50% українців потрапляли на гачок інтернет-шахраїв, тоді як 17% потерпали від злочинців неодноразово. Водночас 73%, найімовірніше, не розпізнають тривожних ознак, які вказують на шахрайські дії в інтернеті.

Крім того, 7 із 10 українців переймаються, що їхні родичі чи знайомі можуть повірити шахраям і відреагувати на їхнє повідомлення. Також понад 68% вважають, що не здатні виявити та розпізнати інтернет-злочинців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter