Половина українців хоча б раз ставала жертвою шахраїв в інтернеті – дослідження

Дата: 13 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Понад 50% українців потрапляли на гачок інтернет-шахраїв, тоді як 17% потерпали від злочинців неодноразово. Водночас 73%, найімовірніше, не розпізнають тривожних ознак, які вказують на шахрайські дії в інтернеті.

Такими є результати дослідження Visa Stay Secure, якими поділилась “Економічна правда”.

Фото: Depositphotos

“У сучасному цифровому світі шахрайство стає все більш вигадливим, а злочинці використовують нові підходи, щоб обдурити довірливих споживачів. Неважливо, про що йдеться: про посилку, затриману на митниці, прострочену підписку на стримінговий сервіс чи подарункову картку від улюбленого бренду, – шахраї застосовують надзвичайно переконливу тактику, щоб ввести жертв в обману”, – зазначив керівник відділу ризиків Visa в регіоні Центральної та Східної Європи, Близького Сходу та Африки Чарльз Лобо.

Згідно з результатами дослідження, 7 із 10 українців переймаються, що їхні родичі чи знайомі можуть повірити шахраям і відреагувати на їхнє повідомлення. Також понад 68% вважають, що не здатні виявити та розпізнати інтернет-злочинців.

Серед респондентів, які вважають себе обізнаними, 54% повірять повідомленню з гарними новинами, а 42% виконають термінові дії на прохання шахраїв. Проте ті, хто не впевнений у своїй пильності, вчинять так само у 48% і 32% випадків відповідно. 

Найбільшу підозру викликає повідомлення про необхідність змінити пароль – понад 85% не повірять цьому. Тоді як повідомлення про статус відправлення (28%), електронні листи з оголошенням про розпродаж або появу нового продукту (27%), прохання надати відгук про нещодавній досвід (17%) викликають найменше підозр. Повідомлення від державної установи чи правоохоронних органів зможе ввести в оману 32% опитаних.

Нагадаємо, що минулого літа кіберполіція Сумщини презентувала мобільний застосунок для дітей “Чемпіони кібербезпеки”. Розробники запевняють, що з його допомогою можна випрацювати навички безпечної поведінки в інтернеті.

Користувачі зможуть дізнатися, як розпізнати шахрайство, як діяти в разі кібербулінгу або сексуальних злочинів у мережі, як запобігати витоку конфіденційних даних.

Гру розробили для дітей, але кажуть, що вона може бути корисною і для дорослої аудиторії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter