В Україні не спостерігається зростання повʼязаних з кібернасильством злочинів – поліція

Дата: 25 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні немає критичної ситуації щодо насильства у цифровому просторі, однак і повноцінні статистичні дані щодо масштабів проблеми насильства у цифровому просторі також відсутні.

Про це зазначили експерти під час круглого столу “Безпека від насильства у цифровому просторі – це шлях до ЄС”, пише “Укрінформ”. 

Фото: Getty Images

“Вираженої критичної ситуації щодо насильства у цифровому просторі ми не бачимо. Рівня зростання цих злочинів не прослідковується”, – наголосив начальник управління департаменту кіберполіції Євгеній Панченко.

Однак аналітикиня проєкту “Індекс реформ” Вікторія Агапова зауважила, що попри те, що подолання проблеми кібернасильства в Україні визнається Державною стратегією забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків у період до 2030 року, наразі досі немає повноцінних статистичних даних щодо масштабів проблеми насильства у цифровому просторі.

За її словами, здебільшого оцінка проводиться на основі опитувань, але вони не є всеохопними. Зокрема, згідно з опитуванням U-Report від UNICEF, у 2020 році 51% респондентів зазнавали насильства, 64% зазнавали насильства онлайн. У нерепрезентативному опитуванні взяли участь 8109 осіб з різних країн.

Агапова назвала ключовими проблемами у сфері цифрової безпеки недостатнє законодавче визначення на реагування, труднощі у зборі доказів, технічні обмеження, стереотипи, недостатня цифрова грамотність.

Вона зауважила, що проблема є відносно новою для суспільства та асоціюється з розвитком інформаційно-комунікаційних технологій.

“Проблема кібернасильства набула найбільшого розвитку під час пандемії COVID-19 у зв’язку з тим, що люди почали більше часу проводити у цифровому середовищі й менше комунікувати наживо. Руйнувалися деякі соціальні зв’язки, відповідно – зростав рівень соціальної напруги. Це призводило не лише до сплеску випадків домашнього насильства, а й зростання проявів насильства у цифровому середовищі”, – пояснила фахівчиня.

Насильство, як каже аналітикиня, у цифровому вимірі має дуже багато проявів: цькування, крадіжка інформації, крадіжка банківської інформації, видавання себе за іншу особу, створення фейкових акаунтів, переслідування, кіберсталкінг, поширення інтимних фото жертви, виробництво порно із застосуванням технологій deepfake, підбурювання до самогубства тощо.

Нагадаємо, що департамент кіберполіції за 2023 рік виявив понад 3600 кіберзлочинів. Також минулого року кіберфахівці провели 18 міжнародних спецоперацій спільно з правоохоронцями з Грузії, Швейцарії, Чехії, Ізраїлю, Норвегії, Нідерландів, Франції, Німеччини та Сполучених Штатів.

Цьогоріч платформа онлайн-освіти Prometheus за підтримки Google.org та INCO запустила стипендійну програму, у межах якої 350 слухачів пройдуть професійну сертифікацію з кібербезпеки на платформі Coursera.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter