Шведські науковці розробили інструмент, який за допомогою ШІ виявляє ознаки аутизму в дітей

Дата: 21 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Шведські науковці на базі штучного інтелекту розробили інструмент під назвою AutMedAI, який зможе з точністю 80% діагностувати аутизм у дітей віком від двох років. Дослідження провели в Каролінському інституті.

Про це повідомляє журнал Американської медичної асоціації JAMA Network.

Фото: Canva

Цей інструмент використовує штучний інтелект для аналізу 28 різних параметрів, таких як комунікативні здібності дитини, перший вік, коли вона почала посміхатися, та проблеми з харчуванням. Однак AutMedAI не призначений для заміни традиційної клінічної діагностики розладів аутичного спектра, а покликаний допомагати лікарям своєчасно виявляти аутизм та коригувати лікування.

Один з авторів дослідження Шиям Раджагопалан, зазначив, що це відкриття може значно покращити ранню діагностику та втручання, що в кінцевому підсумку поліпшить якість життя багатьох людей і їхніх сімей.

Для перевірки ефективності інструменту дослідники проаналізували дані близько 30 тисяч дітей з аутизмом та без нього, використовуючи американську базу даних SPARK. Серед 12 тисяч дітей AutMedAI виявив 80% випадків аутизму, спираючись на такі ознаки, як загальне затримування розвитку, повільний розвиток когнітивних навичок, проблеми з комунікацією тощо.

У майбутньому вчені планують удосконалювати модель штучного інтелекту, додаючи до аналізу генетичну інформацію, щоб отримувати ще точніші результати.

Раніше, 2 квітня цього року, у Всесвітній день поширення інформації про аутизм, організація Fight For Right, яка бореться за дотримання прав людей з інвалідністю в Україні, пропонувала українцям пройти тест і визначити власний коефіцієнт аутизму. Торік тест пройшли 2125 людей.

Нагадаємо, що минулого року в Україні розгорілося декілька скандалів, повʼязаних з недостатньою обізнаністю в цьому питанні. Зокрема, 24 липня, під час традиційного щорічного ярмарку українських брендів “Всі. Свої”, охоронець вивів хлопця з аутизмом за межі заходу. Коли мати пішла шукати свого сина, охоронець нагрубив їй та намагався не пустити назад на захід. Після поширення цієї інформації організатори заходу припинили співпрацю з ним. 

А в жовтні в ефірі національного телемарафону “Єдині новини” телеведуча каналу “Рада” Ольга Немцева порівняла поведінку президента Росії Володимира Путіна з аутизмом. Ця заява викликала хвилю обурення в соцмережах, а також випадок почала досліджувати Комісія з журналістської етики.

Зрештою журналістка створила мініфільм про людей з аутизмом. Він має назву “Нейровідмінні”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter