Організація Fight For Right пропонує українцям пройти тест із визначення коефіцієнта спектра аутизму

Дата: 02 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

2 квітня, у Всесвітній день поширення інформації про аутизм, організація Fight For Right, яка бореться за дотримання прав людей з інвалідністю в Україні, пропонує українцям пройти тест і визначити власний коефіцієнт аутизму. Минулого року тест пройшли 2125 людей.

Тест доступний за посиланням

Фото: Олег Журавльов / Зміст

Онлайн-тест складається з 10 запитань і може відіграти важливу роль у процесі самопізнання та посприяти рішенню офіційної діагностики.

У Fight For Right зазначають, що бали, вищі за 6, можуть указувати на ймовірність наявності аутизму або значну кількість аутичних рис. Для підтвердження цього потрібне подальше дослідження відповідними фахівцями. Однак результат тесту не є встановленим діагнозом.

Як пише “Радіо Свобода”, 2 квітня люди в усьому світі одягають блакитне на знак підтримки людей з аутизмом – розладом розвитку нервової системи, який характеризується порушенням соціальної взаємодії, вербальної й невербальної комунікації. Останні дослідження дедалі частіше, окрім генетичних причин, зараховують аутизм до розладів, пов’язаних також із забрудненням довкілля, їжі та питної води.

В Україні офіційно зареєстровано понад 20 тисяч дітей з аутизмом, але представники громадських організацій, які опікуються цією проблемою, кажуть, що насправді їх набагато більше.

Всесвітня організація охорони здоров’я зазначає, що всі люди, зокрема ті, які живуть з аутизмом, мають право на найвищий досяжний рівень фізичного та психічного здоров’я. Але люди з аутизмом часто стикаються зі стигматизацією та дискримінацією, наприклад, у сферах медичного обслуговування та освіти.

Нагадаємо, що минулого року в Україні розгорілося декілька скандалів, повʼязаних з недостатньою обізнаністю в цьому питанні. Зокрема, 24 липня, під час традиційного щорічного ярмарку українських брендів “Всі. Свої”, охоронець вивів хлопця з аутизмом за межі заходу. Коли мати пішла шукати свого сина, охоронець нагрубив їй та намагався не пустити назад на захід. Після поширення цієї інформації організатори заходу припинили співпрацю з ним. 

А в жовтні в ефірі національного телемарафону “Єдині новини” телеведуча каналу “Рада” Ольга Немцева порівняла поведінку президента Росії Володимира Путіна з аутизмом. Ця заява викликала хвилю обурення в соцмережах, а також випадок почала досліджувати Комісія з журналістської етики.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter