У Києві на ярмарку “Всі. Свої” охоронець нібито вивів з території підлітка з аутизмом: організатори спростовують це

Дата: 26 Липня 2023
A+ A- Підписатися

24 липня, під час традиційного щорічного ярмарку українських брендів “Всі. Свої”, охоронець вивів хлопця з аутизмом за межі заходу. Коли мати пішла шукати свого сина, охоронець нагрубив їй та намагався не пустити назад на захід. Після поширення цієї інформації організатори заходу припинили співпрацю з охоронцем. 

Про це повідомляють мати хлопця і психологиня Світлана Абалова та проєкт “Всі. Свої”. 

Марк. Фото: Світлана Абалова

Як розповіла жінка, вона прийшла туди з дітьми. Вони прогулялися ярмарком та пішли на терасу по смаколики. Коли Світлана робила замовлення, помітила, що її сина Марка ніде немає. Подумавши, що хлопець пішов у туалет, жінка з донькою стали чекати його, а потім – почали шукати. 

“Щоб ви розуміли, я його знайшла за межами “Всі. Свої”, на Десятинній. Його вивели й не впускали, бо, цитую: “Він ходить і засмучує людей цим”. Діалог був з чоловіком, який не представився, але доволі з натиском намагався донести свою позицію і не давав мені повернутися всередину через залякування”, – розповіла Світлана. 

Так, охоронець погрожував, що викличе поліцію, якщо жінка намагатиметься пройти на ярмарок, а також обзивав її “матірʼю-зозулею”. Донька Абалової в цей час перебувала на території проведення заходу.

Жінка наголосила, що такі дії порушують базові права людини, оскільки не можна було виводити підлітка із заходу тільки тому, що він, на чиюсь субʼєктивну думку, вибивається з типового осередку. 

“Усвідомлюючи, що син має особливості розвитку, його вивели силоміць з будівлі, чим насправді піддали його ризику. Пощастило, що він добре розуміє правила поведінки на вулиці і не пішов собі кудись. При цьому ніхто не намагався знайти мене для пояснень. І це порушує безбарʼєрність. Про яку толерованість суспільства та інклюзію можна говорити, коли тобі як матері погрожують і обзивають?” – поділилася Світлана. 

Зрештою матері із сином усе ж вдалося потрапити до будівлі. Вони забрали дівчинку та речі й залишили ярмарок. 

Тим часом “Всі. Свої” спочатку перепросили Світлану та Марка, а потім вирішили спростувати деяку інформацію. Зокрема, переглянувши всі записи з відеокамер, організатори дійшли висновку, що хлопця не виводили силоміць. Марк нібито залишив локацію самостійно і чекав на матір біля входу на лавці. 

“На момент розмови з охоронцем і Марк, і його мама перебували на локації у вхідній групі маркету, а не за її межами. Але це жодним чином не виправдовує охоронця, який нетактовно повівся з гостями маркету та не зміг виявити, а отже належним чином відреагувати на те, що хлопець загубився. Тому ми не будемо продовжувати співпрацю з цим підрядником”, – наголосили у “Всі. Свої”.

Наступного тижня команда проєкту візьме участь у тренінгу з основ безбарʼєрної комунікації та екологічного спілкування з людьми з інвалідністю.

Крім того, 26–27 серпня на “Незалежному маркеті” проєкт “Всі. Свої” та благодійний фонд “Внутрішня сила нації” організують куточок безбар’єрності та тематичний лекторій.

Водночас працівники проєкту поскаржилися на цькування.

“За останню добу ми отримали кілотонни отрути – як публічно, так і в особисті повідомлення. І нам неймовірно боляче та прикро, що люди по той бік комунікації готові до масового розпинання без аналізу фактів, але не завжди готові до діалогу та конструктивного розв’язання проблем”, – сказали вони.

Деякі правозахисники та активісти вважають комунікацію “Всі. Свої” з цього приводу недоопрацьованою та неглибокою, а також вбачають у цьому “вибаченні” звинувачення матері та її сина в маніпулюванні.

Нагадаємо, що в Ужгороді дівчинку з дитячим церебральним паралічем (ДЦП), яка пересувається на кріслі колісному, не впустили до дитячого розважального центру. За словами керівництва закладу, працівники нібито “занадто буквально зрозуміли правило “без візочків”. Після оприлюднення інформації про інцидент адміністратора дитячого центру звільнили. 

Фото обкладинки: Всі. Свої

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter