Швеція і Канада відновлять фінансування Агентства ООН у справах палестинських біженців

Дата: 10 Березня 2024
A+ A- Підписатися
Швеція і Канада відновлять фінансування Агентства ООН у справах палестинських біженців (UNRWA), попри те, що розслідування причетності деяких працівників агентства до нападу на Ізраїль досі не завершене.
 
Про це повідомляє New York Times.
 
Фото: UN Watch

Обидві держави були серед понад десятка країн, які призупинили виплати організації ООН у справах палестинців у січні цього року після того, як Ізраїль заявив, що 12 співробітників UNRWA причетні до нападу на нього з боку угруповання ХАМАС 7 жовтня.

Міністр міжнародного розвитку Канади Ахмед Хуссейн пояснив таке рішення важкою гуманітарною ситуацією в Секторі Гази. Уряд Швеції пішов на такий крок з тих самих міркувань. Країна виділить UNRWA 200 мільйонів крон (приблизно €17,7 мільйона).

Водночас канадські чиновники повідомили, що вони отримали проміжний звіт від внутрішнього офісу ООН, який розслідує звинувачення Ізраїлю, і що агентство “вжило негайних заходів для покращення підзвітності“.

Для UNRWA це будуть перші країни-донори з моменту припинення фінансування. Нещодавно голова агентства Філіп Ладзаріні сказав, що UNRWA перебуває на межі ліквідації.

Нагадаємо, на початку березня поточного року Єврокомісія поновила фінансування Агентства ООН у справах палестинських біженців. ЄС виплатив UNRWA 50 мільйонів євро. Це – перший транш із запланованої на 2024 рік допомоги. Крім того, Єврокомісія збільшить гуманітарну допомогу мирному населенню Палестини на 68 мільйонів євро.

Натомість Сполучені Штати заявили, що дочекаються результатів розслідування ООН, перш ніж вирішити, чи відновлювати пожертвування.

Раніше ZMINA повідомляла, що наприкінці січня поточного року США, Велика Британія, Австралія, Канада, Італія, Нідерланди та Фінляндія призупинили фінансування Агентства ООН у справах палестинських біженців (UNRWA) після появи звинувачень у причетності його співробітників до атаки ХАМАСу на Ізраїль.

Після цього на початку лютого усіх співробітників агентства ООН для допомоги палестинським біженцям (UNRWA), які могли бути причетними до нападу ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня 2023 року, звільнили одразу після появи відповідних звинувачень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter