Низка країн призупинила фінансування Агентства ООН у справах палестинських біженців

Дата: 28 Січня 2024
A+ A- Підписатися

США, Велика Британія, Австралія, Канада, Італія, Нідерланди та Фінляндія призупинили фінансування Агентства ООН у справах палестинських біженців (UNRWA) після появи звинувачень у причетності його співробітників до атаки ХАМАСу на Ізраїль.

Фінансування агентства не відбуватиметься до закінчення розслідування, повідомило новинне агентство Reuters.

Джерело: REUTERS

Згодом стало відомо, що до них доєдналися Німеччина, Нідерланди та Швейцарія, про це повідомили на сайті Deutsche Welle.

Звинувачення на адресу 12 представників співробітників UNRWA, які нібито брали участь у нападі на країну, пролунали з боку Ізраїлю.

Зі свого боку генеральний комісар UNRWA Філіп Лаззаріні наголосив, що підозрювані співробітники “понесуть відповідальність” у разі доведення їхньої провини. Зараз вони вже звільнені, уточнив він.

Першими після появи звинувачень Ізраїлю про призупинення фінансування агентства оголосили США, які є основним донором UNRWA, а також Австралія та Канада. Згодом до них долучились Італія, Фінляндія та Велика Британія.

“Ми вже багато років попереджаємо, що UNRWA увічнює проблему біженців, підриває мир і слугує цивільним підрозділом ХАМАС у Секторі Гази”, – заявив очільник Міністерства закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац, привітавши таке рішення.

Водночас він сказав, що його міністерство працюватиме над тим, щоб повністю припинити діяльність UNRWA у Секторі Гази.

Міністр Палестинської автономії з цивільних справ Хусейн аль Шейх наголосив на тому, що рішення низки країн про призупинення фінансування UNRWA “несе великі політичні та гуманітарні ризики для надання допомоги”.

Пресслужба ХАМАСу закликала ООН і міжнародні організації “не піддаватися погрозам і шантажу з боку Ізраїлю”, йдеться в повідомленні ЗМІ.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 26 січня Верховний суд ООН зобов’язав Ізраїль вжити всіх заходів для запобігання актам геноциду в Секторі Гази. Водночас суд не погодився з проханням ПАР негайно припинити військову операцію в регіоні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter