Верховний суд ООН зобов’язав Ізраїль запобігти геноциду у Секторі Гази

Дата: 27 Січня 2024
A+ A- Підписатися

26 січня Верховний суд ООН зобов’язав Ізраїль вжити всіх заходів для запобігання актам геноциду в Секторі Гази. Разом з тим, суд не погодився на прохання ПАР негайно припинити військову операцію в регіоні.

Про це повідомляє BBC.

Слухання в суді було частиною суперечливої ​​справи, порушеної Південною Африкою.

Як зазначається, у п’ятницю Міжнародний суд ООН визнав, що він має юрисдикцію для розгляду справи, у якій Південно-Африканська республіка звинуватила Ізраїль у геноциді проти палестинського населення.

Ізраїль рішуче відкинув звинувачення як “повністю необґрунтовані“.

Суд постановив, що Ізраїль повинен “вжити всіх заходів у межах своїх повноважень“, щоб запобігти діям, які підпадають під дію Конвенції про геноцид.

За рішенням суду, Ізраїль повинен карати за будь-які публічні коментарі, які можуть вважатися підбурюванням до геноциду в Секторі Гази.

Ізраїль також має вжити негайних заходів для покращення гуманітарної ситуації в Секторі Гази.

Суд гостро усвідомлює масштаби людської трагедії, що розгортається в регіоні, і глибоко стурбований триваючою загибеллю людей і людськими стражданнями“, – заявила голова суду Джоан Доног’ю.

Слухання у п’ятницю в Міжнародному суді  у Гаазі були першими, коли судді винесли рішення в рамках справи, яка розпочалася два тижні тому. Очікується, що вирок за основним звинуваченням у геноциді займе набагато більше часу, можливо, роки.

Хоча суд не закликав до припинення військових дій Ізраїлю, як того просила Південна Африка, це рішення трактується як перемога тих, хто підтримує позицію Південної Африки.

Міністр закордонних справ Палестини сказав, що це рішення свідчить про те, що “жодна держава не стоїть над законом“.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху не звертався безпосередньо до рішення, але сказав, що “зобов’язання Ізраїлю дотримуватись міжнародного права є непохитним. Так само непохитним є наше священне зобов’язання захищати нашу країну”.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що вважає безпідставними звинувачення Ізраїлю у геноциді. 

Нагадаємо, на початку січня у Міжнародному суді ООН почалися слухання за скаргою Південноафриканської Республіки, яка звинуватила Ізраїль у геноциді палестинського населення.

29 грудня 2023 року ПАР подав скаргу до Міжнародного суду ООН. У ній Ізраїль звинуватили у порушенні міжнародних зобов’язань згідно з Конвенцією про запобігання злочину геноциду та просять МС ООН про так звані тимчасові зобов’язувальні заходи щодо Ізраїлю на час розгляду справи, зокрема – негайно припинити військову операцію у Газі.

Раніше ZMINA повідомляла, що вранці 7 жовтня терористична організація ХАМАС завдала масованого ракетного удару по центральних та південних районах Ізраїлю. Ракетна атака терористів тривала весь день. На ізраїльську територію також зайшли мобільні групи бойовиків, які захопили військову базу і взяли під свій контроль декілька міст.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter