У Міжнародному суді ООН відбулися слухання за звинуваченням Ізраїлю в геноциді палестинців

Дата: 11 Січня 2024
A+ A- Підписатися

У Міжнародному суді ООН почалися слухання за скаргою Південноафриканської Республіки, яка звинуватила Ізраїль у геноциді палестинського населення.

Про це повідомляє Associated Press.

Фото: Associated Press

Так, 29 грудня 2023 року ПАР подав скаргу до Міжнародного суду ООН. У ній Ізраїль звинуватили у порушенні міжнародних зобов’язань згідно з Конвенцією про запобігання злочину геноциду та просять МС ООН про так звані тимчасові зобов’язувальні заходи щодо Ізраїлю на час розгляду справи, зокрема – негайно припинити військову операцію у Газі.

На першому слуханні, що відбулося 11 січня, свої усні аргументи у суді наводила сторона-позивач.

Представники ПАР зазначили, що операція у Газі є складовою системних утисків палестинського населення у регіоні з боку Ізраїлю протягом попередніх десятиліть, починаючи від самого створення єврейської держави у 1948 році.

Також, за словами позивачів, характер військової операції армії оборони Ізраїлю у Секторі Гази та заяви ізраїльських посадовців дають підстави говорити про геноцид.

Перед слуханням неподалік від Палацу миру пройшла проізраїльська демонстрація. Кілька сотень людей з прапорами Ізраїлю та Нідерландів скандували: “Поверніть їх додому”, маючи на увазі захоплених ХАМАСом ізраїльських заручників.

Водночас проходила і пропалестинська демонстрація, де лунали гасла про “вільну Палестину”, “апартеїд Ізраїлю” і заклики до припинення вогню.

Ізраїльська юридична команда представлятиме позицію у п’ятницю 12 січня.

Перед першим днем слухань прем’єр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу виступив зі спеціальним відеозверненням, де категорично відкинув звинувачення на адресу країни. Він заявив, що Ізраїль не має наміру захоплювати Сектор Гази на постійній основі чи вигнати звідти палестинське цивільне населення.

“Ізраїль бореться з терористами ХАМАСу, а не палестинським населенням, і ми робимо це у повній відповідності до міжнародного права”, – наголосив прем’єр.

Він також додав, що ізраїльські військові намагаються мінімізувати жертви серед цивільних, тоді як ХАМАС робить усе, щоб максимально збільшити їх, використовуючи цивільних палестинців як живий щит.

На ухвалення рішення про застосування тимчасових заходів очікувано знадобиться кілька тижнів, тоді як весь судовий процес у справі може тривати кілька років.

Нагадаємо, вранці 7 жовтня терористична організація ХАМАС завдала масованого ракетного удару по центральних та південних районах Ізраїлю. Ракетна атака терористів тривала весь день. На ізраїльську територію також зайшли мобільні групи бойовиків, які захопили військову базу і взяли під свій контроль декілька міст.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter