Шмигаля закликають втрутитися, щоб мешканців ОРДЛО та Криму не штрафували за порушення правил в’їзду-виїзду

Дата: 09 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Парламентський Комітет з прав людини звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, щоб той втрутився в ситуацію, коли Держприкордонслужба продовжує карати громадян з Криму та ОРДЛО за порушення правил в’їзду-виїзду з тимчасово окупованих територій попри ухвалений законопроєкт про скасування штрафів.

Про це повідомив голова комітету Дмитро Лубінець

Верховна Рада скасувала штрафи за порушення правил в’їзду-виїзду з тимчасово окупованих територій у червні поточного року, а в липні закон підписав президент Володимир Зеленський. Документ дозволив на час карантину або блокування роботи КПВВ не штрафувати людей, які, наприклад, для того, щоб потрапити на підконтрольну уряду територію, їдуть спочатку до Росії.

З березня минулого року КПВВ на межі з окупованими територіями періодично не функціонували взагалі чи функціонували в обмеженому режимі. Влітку цього року із семи наявних пунктів пропуску на Донбасі працювали лише два – пішохідний перехід “Станиця Луганська” на Луганщині та “Новотроїцьке” на Донеччині. З початком пандемії кількість перетинів лінії розмежування скоротилася на сході у 270 разів.

Однією з причин скасування штрафів також було бажання заохотити більше молоді вступати до українських вишів.

“Був певний, що проблеми більше не існує. Однак до мене особисто й до інших народних депутатів продовжувало надходити багато звернень, що штрафи все одно накладають. Виникає логічне запитання: як Державна прикордонна служба визначає, кого пропускати, а кого ні? Які питання вважає гуманітарними, а які ні? Не зрозуміло!” – обурюється Лубінець. 

Фото: УНІАН

Голова комітету нагадав, що закон готували в тісній співпраці з МВС, Держприкордонслужбою та Мінреінтеграції і спеціально не прописували норм, які б надавали прикордонникам право перевіряти підстави для перетину.

“Перелік гуманітарних підстав не є вичерпним, і гуманітарні підстави не потребують документального підтвердження!” – додає Лубінець.

Правозахисники вітали скасування штрафів для мешканців ТОТ, однак нагадували, що окупаційна влада прагне більше ізолювати українських громадян, а тому проблема не зникла. 

“Підтримка зв’язків з мешканцями окупованих територій стає справжнім викликом для України й державної політики реінтеграції. Системна проблема потребує системної відповіді. Одним з елементів такої відповіді мають бути зміни законодавства, що дозволили б зняти з підстав гуманітарного характеру питання про притягнення до адмінвідповідальності громадян за виїзд з окупованих територій через територію РФ”,говорила адвокаційна менеджерка Центру прав людини ZMINA Альона Луньова

Голова парламентського комітету Лубінець закликав мешканців окупованих територій, яких намагаються штрафувати прикордонники за порушення правил в’їзду-виїзду, звертатися до нього:

“Повідомляйте мене особисто, пишіть у соціальні мережі або надсилайте письмові звернення до комітету. Такі порушення повинні припинитися, а закон має виконуватись!” 

Раніше правозахисники підготували рекомендації щодо питань, пов’язаних з відповідальністю за порушення правил в’їзду-виїзду з окупованих територій. Охочі можуть переглянути їх за посиланням українською та російською мовами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter