Рада звільнила від відповідальності мешканців ТОТ, які в’їжджають на підконтрольну територію через Росію

Дата: 29 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада підтримала законопроєкт №5478, який скасовує адміністративне покарання для мешканців окупованих територій, що через обмеження роботи КПВВ змушені в’їжджати на підконтрольну територію через Російську Федерацію.

Про це повідомляє сайт ВР.

Фото: УНІАН

Законом встановлено, що до громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях, на період дії карантину, або на час блокування діяльності контрольних пунктів в’їзду-виїзду, не застосовуються адміністративні стягнення та заходи впливу за адміністративні правопорушення, пов’язані з порушенням порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України або виїзду з неї, якщо такі порушення настали з підстав гуманітарного характеру, визначених Кабінетом Міністрів України.

Відповідну зміну закон вносить до розділу ІІ “Прикінцеві положення” Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)”, доповнивши його пунктом 4.

На якнайшвидшому ухваленні цього закону наполягали учасники Коаліції громадських організацій, що опікуються питаннями захисту і дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та осіб, які постраждали у зв’язку зі збройним конфліктом.

“З березня 2020 року окупаційні адміністрації, прикриваючись боротьбою з COVID-19, ввели штучні обмеження на перетин КПВВ через лінію зіткнення, розташовану в межах Луганської та Донецької областей, а також через адміністративний кордон Херсонської області та АР Крим.

У зв’язку з цим громадяни України, які проживають на тимчасово окупованих територіях, втратили можливість підтримувати постійний зв’язок з підконтрольними українському уряду територіями. Згідно з інформацією Державної прикордонної служби України, кількість перетинів через КПВВ знизилась у 35 разів у порівнянні з показниками до введення карантинних заходів з боку окупаційних адміністрацій”, – йшлося в заяві правозахисників.

Автори заяви наголошували, що єдиною можливістю збереження соціальних зв’язків, звернення по адміністративні, соціальні, медичні та інші послуги для громадян залишається подорож з тимчасово окупованих територій через територію Російської Федерації, що на сьогодні визнається адміністративним правопорушенням, передбаченим статтею 204-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Так, за порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї передбачено адміністративне стягнення у вигляді штрафу від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 1,7 тис. до 5,1 тис. грн).

На переконання правозахисників, особливо критичним обмеження роботи КПВВ є в період тривалої вступної кампанії, коли діти прямують з тимчасово окупованих територій до підконтрольної території, щоб вступити до закладів вищої освіти. І вкрай важливо, щоб першою зустріччю з українською державою для дитини не було складання протоколу про адміністративне правопорушення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter