“Шкодую про те, що прожив так мало”: білоруський підліток вчинив самогубство через тиск силовиків

Дата: 27 Травня 2021
A+ A- Підписатися

У Мінську вчинив самогубство підліток, якого звинуватили в участі в тогорічних акціях протесту. У передсмертній записці, опублікованій у мережі, хлопець назвав причиною свого вчинку тиск із боку силовиків. 

Про це повідомляє правозахисний центр “Весна”. 

18-річний Дмитро Стаховський був сиротою та жив у гуртожитку. Вдень 25 травня хлопець був на допиті в межах справи щодо “масових заворушень” у серпні минулого року, а ввечері стрибнув із 16-го поверху. 

“Якщо ви це читаєте, отже мене немає в живих. Винен у тому слідчий комітет. Уже не секрет, що в мене була кримінальна стаття 293, ч. 2. Якщо коротко, за мітинги. Якби на мене не продовжували морально тиснути, думаю, я б не наважився на такий жахливий учинок, як суїцид. Але мої сили закінчувалися. І, як ви можете бачити, я не впорався. Так, мені багато хто казав: не хвилюйся, все буде добре. Не думай про погане. Погані думки геть. Однак легко говорити, поки сам не опинишся в такому становищі”, – йдеться в публікації, яка з’явилася на сторінці загиблого у вконтакті. 

Як розповіли правозахисники “Весни”, Стаховський став фігурантом справи щодо “масових заворушень” після того, як на нього вказали співробітники гуртожитку. Однак друг загиблого розповів журналістам, що той нібито заселився до гуртожитку вже після початку слідства. 

18-річний Дмитро Стаховський був сиротою та жив у гуртожитку в Мінську. Фото: сторінка загиблого у вконтакті

Білоруські силовики вже підтвердили смерть підлітка, однак у своєму повідомленні вказали, що на момент смерті в його крові концентрація алкоголю була на рівні 2,4 проміле. Друзі Стаховського розповідали, що він збирався вживати алкоголь, адже йому було страшно.

Водночас силовики відкинули звинувачення в тиску та стверджують, що проводили всі слідчі дії із загиблим за законом та в присутності адвоката. 

Нагадаємо, що із серпня минулого року тисячі білорусів отримали штрафи та адміністративні арешти за участь у мітингах.  Сотні людей у країні визнали політичними в’язнями, а, за даними ООН, щонайменше шестеро учасників протестних акцій зникли безвісти. Також відомо про загиблих. 

Нещодавно в колонії помер білорус Вітольд Ашурок. Чоловіка відправили на п’ять років за ґрати через звинувачення в організації та підготовці дій, що грубо порушують громадський порядок, а також у насильстві чи погрозі застосування насильства щодо співробітника органів внутрішніх справ. Рідним, які приїхали по тіло політв’язня, його видали із забинтованою головою. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter