Тіло загиблого від “зупинення серця” білоруського політв’язня Ашурка віддали рідним із забинтованою головою

Дата: 25 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Тіло померлого білоруського політв’язня Вітольда Ашурка віддали родичам із забинтованою головою.

Про це повідомляє DW.

Фото: m.nn.by

Подруга сім’ї Ольга Биковська, яка їздила забирати тіло разом із братом загиблого, розповіла, що в Ашурка була “забинтована голова від маківки до носа”. Водночас дружині політв’язня заявляли, що він помер від зупинення серця.

“Голову замотано повністю, видно тільки рот, не видно навіть очей. Мені теж здається, що це дивно. Дивні пошкодження якісь. Але які – незрозуміло, все під бинтами. Коли видавали тіло, брату намагалися пояснити: “Ну, ви самі розумієте, випадково впустили, коли діставали з холодильника”. Але це не дуже відповідає сказаному, оскільки замотано не частину тіла, а все. Ми не дивилися, що під бинтами. Я не медик, але мені здається малоймовірним, що ці ушкодження випадкові”, – розповіла Биковська. 

Родичі Ашурка наразі вирішили не робити додаткових експертиз, оскільки не довіряють можливим результатам і не хочуть затягувати похорон.

Нагадаємо, що 50-річний білоруський політв’язень Вітольд Ашурок помер у колонії в Шклові Могильовської області 22 травня. На початку року його відправили на п’ять років за ґрати через звинувачення в організації та підготовці дій, що грубо порушують громадський порядок, а також у насильстві чи погрозі застосування насильства щодо співробітника органів внутрішніх справ. На той момент це був найсуворіший вирок для учасників акцій протесту в Білорусі.

Наразі сотні людей у Білорусі визнали політичними в’язнями. За даними ООН, нині щонайменше шестеро учасників протестних акцій зникли безвісти. Також відомо про загиблих. Ще тисячі білорусів отримали штрафи та адміністративні арешти за участь у мітингах. 

ZMINA входить до Міжнародного комітету з розслідування тортур у Білорусі. Комітет випустив вже три доповіді про масові тортури, які трапились у перші дні протестів, та про умови утримання та поводження із затриманими.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter