У світі 2021 року через свою роботу загинули щонайменше 27 журналістів – CPJ

Дата: 20 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Щонайменше 27 журналістів загинули під час виконання професійних обов’язків 2021 року, найбільш небезпечними для медійників стали Індія та Мексика – тут зафіксована найбільша кількість смертей працівників ЗМІ за рік.

Такі дані наводить Комітет захисту журналістів (CPJ).

Акція пам’яті журналіста Reuters Даніша Сіддікі, вбитого під час висвітлення зіткнення між афганськими силами та талібами на кордоні з Пакистаном 17 липня 2021 року. Джерело: Reuters/Anushree Fadnavis

Із загальної кількості 21 випадок визнано помстою за оприлюднені репортажі. Ще четверо медійників загинули під час репортажів із зон конфлікту, двоє – під час висвітлення протестів або вуличних зіткнень.

CPJ все ще розслідує смерть 18 інших журналістів, у тому числі шістьох із Мексики, щоб визначити, чи були їхні вбивства пов’язані з виконанням професійних обов’язків.

Попри те що загальна кількість смертей журналістів у порівнянні з 2020 роком зменшилася – з 32 до 27, вбивств через помсту за професійну діяльність залишилося приблизно стільки ж. Це свідчить про те, що журналістів продовжують розглядати як мішень.

Дві країни з найбільшою кількістю вбивств – Індія та Мексика, де було зареєстровано чотири та три підтверджених вбивств, відповідно, фігурують у Глобальному індексі безкарності CPJ, який охоплює країни, де представників преси вбивають, а вбивці уникають відповідальності.

Щонайменше двох журналістів вбили в М’янмі на тлі жорстокого розгону протестів воєнною хунтою. Щонайменше 26 журналістів ув’язнили за їхні репортажі (дані на 1 грудня 2021 року). Ця країна посіла другу позицію за кількістю ув’язнених журналістів за рік, на першій – Китай.

Аналіз CPJ щодо вбивств журналістів свідчить про те, що політичні групи, такі як антиурядові партії або бойовики, були найчастіше підозрюваними у вбивствах журналістів у 2021 році, політика взагалі була найнебезпечнішою сферою для висвітлення медійниками.

Афганська телеведуча Міна Хайрі, вбита в червні в Кабулі, коли невідомі підірвали саморобний вибуховий пристрій, прикріплений до фургона, в якому вона їхала, – єдина жінка-журналістка, смерть якої пов’язана з професійною діяльністю 2021 року.

Єменська фотожурналістка Раша Абдулла аль-Харазі, яка на той час була вагітна, також загинула внаслідок вибуху автомобіля 9 листопада 2021 року. Проте вважається, що напад був спрямований на її чоловіка. Під час вибуху серйозно постраждав ще один журналіст – Аль-Атмі.

Переважна більшість убитих 2021 року журналістів були місцевими жителями, які висвітлювали новини у своїх країнах. Серед іноземних журналістів загинули троє: індійський фотожурналіст Даніш Сіддікі, який помер в Афганістані від поранень, отриманих під час висвітлення зіткнень між афганськими силами та талібами в липні; знімальна група іспанського документального фільму Давид Беріайн і Роберто Фрайле, викрадені та вбиті в Буркіна-Фасо у квітні.

Вбивство ліванського журналіста Локмана Сліма в лютому стало єдиним підтвердженим вбивством на Близькому Сході та в Північній Африці 2021 року.

Дослідження смертей журналістів CPJ веде з 1992 року. Його співробітники самостійно розслідують та перевіряють обставини кожної смерті. До відповідного переліку випадки смертей вносять лише тоді, коли в Комітеті достатньо впевнені, що журналіст був убитий у пряму помсту за його чи її роботу; у бойових сутичках або під час виконання небезпечного завдання, наприклад, висвітлення протесту, який переростає в насильство.

Якщо мотиви вбивства неясні, але можливо, що журналіст загинув у зв’язку зі своєю роботою, CPJ класифікує випадок як “непідтверджений” і продовжує розслідування.

До списку CPJ не входять журналісти, які померли від хвороби або загинули в автомобільних чи авіакатастрофах, якщо катастрофа не була спричинена ворожими діями.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що кількість ув’язнених журналістів у світі 2021 року досягла рекордного рівня – 293 медійники, ще 24 загинули внаслідок цілеспрямованих атак.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter