Кількість журналістів за ґратами 2021 року досягла рекордного рівня – CPJ

Дата: 09 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Кількість ув’язнених журналістів у світі 2021 року досягла рекордного рівня – 293 медійники, ще 24 загинули внаслідок цілеспрямованих атак.

Такі дані наводить Комітет захисту журналістів (CPJ).

Джерело: ©Christoph Soeder/dpa

Найгірша ситуація для журналістів склалася в Китаї: протягом нинішнього року CPJ тут зафіксував 50 медійників за ґратами.

За ним йде М’янма – 26 ув’язнених працівників ЗМІ під час хвилі репресії після військового перевороту 1 лютого.

Далі Єгипет – 25, В’єтнам – 23 і Білорусь – 19.

Уперше в перепис потрапили журналісти, ув’язнені в Гонконзі. Зокрема засновник Apple Daily, лауреат премії CPJ за свободу преси Джиммі Лай.

У країнах Африки на південь від Сахари найгіршою для свободи слова стала Еритрея, на другому місці – Ефіопія, де точиться громадянська війна.

Рекордну кількість журналістів, ув’язнених у всьому світі, CPJ документує вже шостий рік поспіль.

“Ця цифра відображає дві нерозв’язні проблеми – уряди сповнені рішучості контролювати інформацію та керувати нею, і вони все більш нахабні у своїх зусиллях”, – заявив виконавчий директор CPJ Джоел Саймон.

Десятку антилідерів свободи преси закривають Туреччина, Саудівська Аравія, Росія та Іран, де влада регулярно використовує закони про технології та безпеку для придушення інакомислення і вдається до систематичного порушення міжнародних норм.

Антидержавні звинувачення залишаються найпоширенішими у світі. Проте цього року CPJ також задокументував щонайменше 17 ув’язнених журналістів, звинувачених у кіберзлочинах: у деяких випадках це може призвести до кримінального переслідування за будь-що опубліковане або поширене в інтернеті.

У Білорусі за ґратами знаходяться 19 журналістів – це найвищий показник в країні відтоді, як CPJ розпочав збір даних про ув’язнених журналістів 1992 року.

У Латинській Америці журналісти були ув’язнені на Кубі – 3, у Нікарагуа – 2 та Бразилії – 1. Погрози свободі преси посилилися в усьому регіоні, говориться в повідомленні.

На момент публікації інформації в Північній Америці не був ув’язнений жодний журналіст. Проте US Press Freedom Tracker, партнер CPJ, зафіксував 56 арештів і затримання журналістів у США протягом 2021 року, причому переважна більшість відбулася під час протестів.

Такі країни, як Туреччина та Саудівська Аравія, начебто відмовилися від тенденції ув’язнювати більше журналістів, ніж у попередні роки. Проте це не свідчить про покращення клімату для свободи преси, а радше про диверсифікацію цензури, коли влада використовує такі інструменти, як спостереження та відключення інтернету, вважають дослідники. 

В Індії цього року вбили найбільше у світі – чотири журналісти безпосередньо у помсту за їхню професійну діяльність; ще один був убитий під час висвітлення протесту.

Водночас найбільш смертельною країною Західної півкулі для журналістів залишилася Мексика: троє медійників вбили за їхні репортажі, мотиви шести інших вбивств розслідуються.

У CPJ уточнили, що перелік журналістів не включає тих, кого ув’язнили та звільнили протягом 2021 року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter