У Буркіна-Фасо вбили двох іспанських журналістів

Дата: 28 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У Буркіна-Фасо 26 квітня загинули два іспанських журналісти, які працювали над документальним фільмом про браконьєрство в Африці, – військовий репортер Девід Беріан і оператор Роберто Фрайле.

Вони були вбиті під час нападу на урядову колону на дорозі, що веде до національного парку Пама на сході країни, повідомляють “Репортери без кордонів” (RSF) з посиланням на кілька джерел у службі безпеки країни та уряді.

Джерело: rsf.org

Парк розташований неподалік зони Сахель, спільної для Малі, Нігеру і Буркіна-Фасо, де діють кілька озброєних груп.

“Колона натрапила на позицію терористів, ті відкрили вогонь”, – йдеться в офіційному повідомленні влади Буркіна-Фасо. В місцевому уряді також заявили, що однією з жертв міг стати громадянин Ірландії.

Цю інформацію підтвердили журналісти DailyMail. За їхніми даними, загинув ірландець, директор Chengeta Wildlife Foundation Рор Янг.

В інформації видання наводяться слова міністра закордонних справ Іспанії Аранчі Гонсалеса Лаї, який сказав, що під час нападу троє чоловіків подорожували з патрулем із боротьби з браконьєрством, у якому було близько 40 осіб.

“Це небезпечний район, де зазвичай діють терористи, бандити та джихадисти”, – уточнив він.

За даними журналістів, відповідальність за напад взяла на себе група джихадистів, пов’язана з “Аль-Каїдою” та відома як JNIM. 

“Загибель цих репортерів під час репортажів – нова трагедія для журналістики”, – сказав генеральний секретар RSF Крістоф Делуар.

Він наголосив на значних ризиках, на які наражаються медійники, намагаючись висвітлити події в Африці.

Делуар також висловив співчуття колегам, близьким та рідним загиблих журналістів.

Умови безпеки для репортерів і ЗМІ, що працюють у Сахелі, не покращилися після вбивства тут у 2013 році французьких журналістів Гіслена Дюпона та Клода Верлона, які працювали на Radio France Internationale, йдеться в повідомленні. 

Згідно зі Всесвітнім індексом свободи преси від 20 квітня, Африка залишається найнебезпечнішою зоною у світі для журналістів.

Станом на 2021 рік Буркіна-Фасо посідає у світовому рейтингу свободи преси 37-ме місце зі 180 країн.

Із 2016 року в Африці вбито 33 журналісти, лише з початку року нинішнього року тут загинуло троє медійників.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в грецьких Афінах застрелили журналіста Йоргоса Караіваза, який працював на телеканалі Star, а також вів новинний блог bloko.gr. Чоловік був відомий своїми репортажами про кримінал.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter