“Щоб не довелося терпіти біль, стрес та травми війни”: Зеленський виступив за легалізацію медичного канабісу в Україні

Дата: 28 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський підтримує легалізацію медичного канабісу.

Про це він заявив під час виступу у Верховній Раді 28 червня.

Фото: Depositphotos

“Щоб усім нашим громадянам, українкам та українцям не довелося терпіти біль, стрес та травми війни, ми маємо нарешті чесно легалізувати для всіх, хто цього потребує, ліки на основі канабісу. Мають бути відповідні наукові дослідження та контрольоване українське виробництво”, – сказав він.

Глава держави пояснив це необхідністю доступної ментальної та фізичної реабілітації, зокрема для воїнів та ветеранів. 

Як пояснював міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, медичний канабіс містить канабідіол, який не має вираженої психоактивної дії, тому він не цікавий для рекреаційного вживання. 

Препарати на основі канабісу використовуються для зменшення больових відчуттів, спазмів та судом м’язів, лікування анорексії, ПТСР і тривожних розладів. Окрім цього, вони використовуються в лікуванні окремих типів епілепсії, глаукоми, псоріазу, паркінсонізму, розсіяного склерозу. Важливим завданням цих ліків є і полегшення болю та страждань важкохворим і паліативним хворим, зокрема онкологічним хворим, пацієнтам з ВІЛ.

Водночас, за словами міністра, українська влада має встановити жорсткий контроль над вирощуванням, виробництвом і реалізацією препаратів, розуміючи чутливість цього питання в суспільстві.

Нагадаємо, що у 2021 році Верховна Рада безрезультатно намагалася легалізувати медичний канабіс. За підрахунками авторів законопроєкту, який відправили на доопрацювання, на легалізацію медичних конопель в Україні чекає 2 мільйони пацієнтів.

Не підтримали легалізацію у 2021 році навіть попри заклики МОЗ, низки громадських діячів та активістів. Цього вимагала серед інших і мати чотирирічної дівчинки з тяжкою формою епілепсії Вікторія Мостовенко. Через чинну заборону вона змушена шукати шляхи, щоб купувати для доньки олію на основі медичного канабісу, дозволену в 60 країнах світу, але не в Україні. 

Наразі Верховна Рада планує розглянути законопроєкт про легалізацію медичного канабісу до кінця літа 2023 року.

Раніше ZMINA писала, що у квітні Ірпінський міський суд оштрафував переселенця з Донеччини Віктора Ручка за вирощування конопель. Чоловік має ниркову недостатність і вирощував рослини для власного використання, щоб полегшити біль, якого завдає хвороба.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter