“Шампанське відкорковувати рано” – експертки про голосування по кримській резолюції в ООН

Дата: 16 Листопада 2016
A+ A- Підписатися

Голосування у Третьому комітеті ООН за резолюцію з прав людини в Криму показало, що Україні треба посилити роботу з інформування про реальну ситуацію в Криму для тих країн, які сумніваються.

Такий висновок робить голова Центру інформації про права людини Тетяна Печончик.

“Під час учорашнього голосування у третьому комітеті ООН за резолюцію з прав людини в Криму кольнуло одне – представниця Кіпру, яка сказала, що їхня країна підтримує Україну і резолюцію, окрім тез про кримських татар, адже вони, за словами представниці Кіпру, підтримали окупацію частини її країни Туреччиною, а тепер і самі потерпають від окупації”, – пише Печончик на своїй сторінці у Фейсбук.

За її словами, Україна має взяти до уваги ту велику кількість країн, які утримались від голосування за резолюцію, адже їх було більше, ніж тих, хто її підтримав. На наступному етапі за резолюцію голосуватимуть на Генасамблеї ООН, де, як правило, результати голосування не дуже відрізняються від комітетських.

“Тому відкорковувати шампанське рано. Україні треба розпочати/посилити роботу з інформування про реальну ситуацію в Криму для тих країн, які сумніваються”, – пише Тетяна.

Підтримує ці застереження і координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

“Третій комітет планує завершити свою роботу 23 листопада. Після цього проект прийнятої вчора резолюції по Криму піде в ГА ООН. І в грудні вже Генеральна асамблея ООН розглядатиме проект резолюції і прийматиме рішення. Ті, хто голосував проти проекту резолюції, малоймовірно, що змінять свою думку. А ось ті, хто утрималися, з ними важливо працювати в плані їхньої підтримки”, – написала Ольга Скрипник.

За її словами, для цього важливо продовжувати широке, об’єктивне, документально підтверджене інформування про порушення прав людини в Криму, порушення міжнародного гуманітарного права, намагатися максимально охопити всі аспекти порушень і гуманітарних проблем у Криму.

Як відомо, Третій комітет Генеральної асамблеї ООН, що займається правами людини, 15 листопада схвалив проект резолюції з критичною оцінкою становища з правами людини в окупованих Росією українських Автономній Республіці Крим і місті Севастополі.

За резолюцію проголосувало 73 країни, проти – 23, утримались – 76. 

Серед цих 23 країн, які голосували проти українського проекту резолюції щодо Криму, опинилися, крім Росії, також Китай, КНДР, Сирія, Венесуела, Індія, Вірменія, Білорусь та Казахстан.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter