СБУ знайшла в Києві групу людей, які поширювали фейки про коронавірус

Дата: 01 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

У Києві Служба безпеки викрила та припинила діяльність групи інтернет-агітаторів, які за гроші з Росії поширювали у фейсбуку фейки про коронавірус. 

Про це повідомили у відомстві. 

Двоє зловмисників використовували мережу бот-акаунтів, щоб поширювати фейки, які їм пересилали в заборонених російських соцмережах куратори.

“Завдання ставилися замовниками через закриту групу у вконтакті, де інтернет-агітатори звітували й про виконану роботу. Винагорода за протиправну діяльність надходила з гаманців електронних платіжних систем РФ із максимальною анонімізацією замовників”, – розповіли в СБУ.

Викриті правоохоронцями зловмисники мали на меті посіяти паніку, дискредитувати дії влади та дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в країні. Наразі вони визнали провину, надали доступ до акаунтів у закритих спільнотах і сприяють виявленню своїх кураторів.

У СБУ додали, що за період дії карантину виявили вже 81 особу, які поширювали фейки про коронавірус, із них шість інтернет-агітаторів діяли за завданням РФ.

Нагадаємо, що задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні Кабінет Міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації та карантин у всій країні до 24 квітня. Однак, як стверджують експерти, не всі рішення уряду відповідають Конституції.

З початку карантину за поширення брехні про коронавірус покарали шістьох українців. Лише за один тиждень співробітники СБУ виявили вісьмох таких осіб. Один з фейків, який вони поширювали в мережі, нещодавно спростували експерти Служби безпеки.

Нещодавно боротьбу з фейками про коронавірус почав також уряд Великої Британії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter