СБУ та ОГП завершили досудове розслідування справи Гандзюк: активісти пояснюють, що з цим не так

Дата: 27 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України під процесуальним керівництвом Офісу генерального прокурора завершила досудове розслідування в кримінальному провадженні за підозрою голові Херсонської облради Владиславові Мангеру та помічнику-консультанту депутата Олексію Левіну в організації нападу на Катерину Гандзюк.

Про це повідомили у відомстві. 

За словами очільника Служби безпеки України Івана Баканова, слідчі фахово виконали свою роботу й зібрали доказову базу, яка дасть можливість чітко довести позицію обвинувачення в суді.

“Сподіваюся, що ця справа буде розглянута першочергово. Виконавці та замовники вбивства Катерини Гандзюк отримають заслужене покарання”, – наголосив він.

За версією слідства, Мангера підозрюють у тому, що він за попередньою змовою з Левіним організував заподіяння тяжких тілесних ушкоджень Гандзюк, які призвели до її смерті. Обох фігурантів справи підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 121 Кримінального кодексу України. 

Усім сторонам надано доступ до матеріалів слідства. Після того як сторона захисту ознайомиться з матеріалами кримінального провадження, їх буде скеровано до суду для розгляду по суті.

Згодом на брифінгу заступник начальника департаменту Офісу генпрокурора Роман Романчук повідомив, що з моменту відновлення досудового розслідування слідчим та прокурорам знадобилося 40 днів, щоб зібрати всі необхідні докази, систематизувати матеріали справи та закінчити досудове розслідування. 

“Було проведено майже 400 допитів, близько двох сотень обшуків та тимчасових доступів, виконано понад 90 експертиз та слідчих експериментів, проаналізовано десятки тисяч телефонних з’єднань. Ми не рахуємо сотнень годин, які провели прокурори в судах”, – сказав він.

Також Романчук повідомив, що на замовлення Мангера Левін розглядав декілька варіантів нападу на Гандзюк: поламати ноги та руки за 5 тисяч доларів або облити кислотою за винагороду від 2,5 до 3 тисяч доларів.

Водночас активісти ініціативи “Хто замовив Катю Гандзюк” наголошують, що закінчення  досудового розслідування на цьому етапі не дозволить притягнути винних до відповідальності, адже необхідні слідчі дії досі не завершено. 

“Не завершили навіть ті слідчі дії, які були ініційовані потерпілими, і клопотання, по яким були задоволені. Також передати справу до суду “як є”, без збору додаткових доказів, уже дуже довго просять адвокати одного із замовників вбивства – Владислава Мангера. Розраховуючи таким чином на виправдовувальний вирок. Організатор злочину Олексій Левін так і не дав свідчень і заявив про відмову співпраці зі слідством. Це цілком логічно, адже Мангер уже передав його рідним частину обіцяних грошей за мовчання. Павловський також не дав жодних свідчень”, – розповіли активісти. 

Відомо, що через завершення досудового розслідування активісти збираються на акцію протесту під Офісом президента. 

Друзі, разом із вами ми зробили дуже багато аби покарати усіх причетних до вбивства Катерини Гандзюк. Сьогодні справу…

Опубліковано Хто замовив Катю Гандзюк? Понеділок, 27 квітня 2020 р.

Нагадаємо, що Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. 6 червня 2019-го п’ятьом виконавцям нападу присудили від трьох до шести років утримання під вартою.

Як співорганізаторам у справі підозру повідомлено голові Херсонської облради Владиславові Мангеру, який перебуває на волі під час досудового розслідування, місцевому кримінальному авторитетові Олексію Левіну та Ігорю Павловському, якому змінили підозру зі співорганізації на замовчування злочину.

Активісти постійно наголошують, що до змови стосовно нападу на Гандзюк мають причетність ще ексголова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв та його заступник Євген Рищук. Проте в Генпрокуратурі неодноразово заявляли, що у них бракує доказів для вручення їм підозри.

Загалом СБУ порушила п’ять кримінальних проваджень, що прямо чи опосередковано мають стосунок до справи Гандзюк. Одне з них стосується Гордєєва та Рищука – щодо їхньої ймовірної причетності до нападу або в ролі замовників, або як підбурювачів чи поплічників. Ще три кримінальних провадження пов’язані з обставинами, які передували нападу. Зокрема, це злочини, в яких Гандзюк публічно обвинувачувала керівництво області і які могли стати мотивом замаху, серед них і підпали лісу, і розкрадання бюджетних коштів та інші.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter