СБУ викрила схему продажу немовлят за кордон

Дата: 27 Липня 2021
A+ A- Підписатися

У Харківській області СБУ викрила міжрегіональну групу зловмисників на чолі зі столичними репродуктологами, які налагодили схему продажу іноземцям немовлят начебто в межах програми сурогатного материнства.

Про це повідомили у відомстві. 

Дитина з повним пакетом підроблених офіційних документів, як зазначили спецслужбовці, обходилася замовникові в 60 тисяч доларів. До складу організованої групи входили мешканці Київської та Харківської областей, зокрема керівники одного зі столичних центрів репродуктивної медицини.

Зловмисники допомагали іноземцям оформити фіктивний шлюб із громадянками України, а згодом медики офіційно засвідчували “безпліддя” дружини, що ставало підставою для застосування допоміжних репродуктивних технологій.

“Далі – пошук кандидатки на сурогатне материнство. Як тільки жінка народжувала дитину, фіктивний шлюб розривали. І іноземець формально отримував право на вивезення дитини за кордон”, – розповіли в Службі безпеки.

Окрім цього, СБУ задокументувала й факт недбалого ставлення медичних працівників центру до своїх обов’язків, що призвело до смерті новонароджених.

Наразі правоохоронці вже провели обшуки в центрі репродуктивної медицини та за місцем фактичного проживання учасників схеми. Вони вилучили мобільні телефони та комп’ютерну техніку з доказами протиправної діяльності, а також документальні докази.

Фігурантам справи оголосили про підозру в “неналежному виконанні професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником” та “службовому підробленні”. 

Тривають слідчо-оперативні дії для встановлення причетності учасників схеми до торгівлі людьми.

Нагадаємо, що з 2017 до 2019 року майже 50 тисяч українців постраждали від торгівлі людьми. 

Україна перебуває на 49-му місці зі 167 країн світу в рейтингу поширеності сучасного рабства. В умовах рабства живе 301 тисяча людей у країні. Правозахисники неодноразово наголошували, що українські суди не карають винних у торгівлі людьми ефективно. Зловмисники зазвичай навіть не отримують тюремного строку за свої злочини.

Відомо, що найчастіше жертвами торгівлі людьми в Україні стають жінки, яких відправляють за кордон для надання сексуальних послуг, і чоловіки, які потрапляють у трудове рабство. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter