Майже 50 тисяч українців постраждали від торгівлі людьми протягом трьох років

Дата: 05 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

За оцінками Міжнародної організації з міграції в Україні, майже 50 тисяч українців постраждали від торгівлі людьми, з 2017 по 2019 рік. Про це повідомили на сайті організації. 

“На тлі пандемії COVID-19 ситуація тільки загострюється. У складних економічних умовах люди вимушені шукати можливостей заробити на життя і часто ризикують. Ось чому МОМ, заручившись підтримкою донорів, урядових партнерів та громадських організацій, у 2020 році посилює превентивну роботу в цій сфері”, — говорить Ан Нгуєн, Голова Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні.

Переважна більшість (97%) постраждалих, ідентифікованих МОМ протягом останніх 11 місяців, зазнали трудової експлуатації. Близько трьох чвертей (74%) з них — чоловіки. Близько 80% постраждалих мають технічну або вищу освіту. Попри це у суспільстві й досі поширені уявлення, що торгівля людьми — переважно сексуальне рабство; що страждають здебільшого жінки; що освічена людина не може потрапити у пастку торгівців людьми.

Зруйнувати ці стереотипи покликана масштабна національна кампанія, яка стартувала 2 грудня, у Всесвітній день боротьби за скасування рабства.

“Немає єдиного портрета постраждалого від торгівлі людьми. Ним може стати хто завгодно, навіть ти”, — матеріали кампанії попереджають українців про небезпеку й закликають їх бути пильними під час пошуку роботи.

Нагадаємо, що Україна перебуває на 49-му місці зі 167 країн світу в рейтингу поширеності сучасного рабства. В умовах рабства живе 301 тисяча людей у країні. Правозахисники неодноразово наголошували, що українські суди не карають винних у торгівлі людьми ефективно. Зловмисники зазвичай навіть не отримують тюремного строку за свої злочини.

Відомо, що найчастіше жертвами торгівлі людьми в Україні стають жінки, яких відправляють за кордон для надання сексуальних послуг, і чоловіки, які потрапляють у трудове рабство. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter