СБУ викрила мережу російських спецслужб у телеграмі: хто нею керував та чим вона загрожувала?

Дата: 02 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України викрила масштабну російську агентурну мережу, яка вела розвідувально-підривну діяльність. Члени мережі адміністрували популярні телеграм-канали про політику. 

Про це повідомили у відомстві. 

Анонімні телеграм-канали на політичну тематику почали отримувати популярність в Україні у 2018–2019 роках, коли відбувалася президентська кампанія. Ще до появи повідомлення СБУ про те, що блоги з тисячними аудиторіями адмініструють з Росії, розповідали журналісти видань “Ліга” та “Тексти”.

Перші провели ціле дослідження, в межах якого за допомогою фахівців та 200 доларів США створили телеграм-канал із 20 тисячами “читачів”, яким розповідали про теорію пласкої Землі. Журналісти стверджували: щоб створити канал з тисячами підписників на тему політики,  замовнику доведеться викласти від 5 до 8 тисяч доларів США.

Розслідування на сайті “Тексти” також було присвячене телеграм-каналам, однак авторка Любов Величко сфокусувала свою увагу на тому, як інформація анонімних блогів впливає на роботу парламенту та влади загалом. Журналістка проаналізувала 10 тисяч повідомлень у телеграм-каналах “Темный рыцарь”, “Макс Бужанский”, Dubinsky.pro, “Легитимный” та “Резидент”.

Фото: Getty Images

Основною аудиторією цих каналів, як стверджувала вона, є можновладці, зокрема депутати та урядовці. Блоги ставали майданчиком для дискредитаційних кампаній щодо директора НАБУ Артема Ситника та підтримки, зокрема, очільника МВС Арсена Авакова. Тези, які озвучували в цих каналах, згодом висловлював на пресконференціях, наприклад, президент Володимир Зеленський

За інформацією СБУ, два телеграм-канали з розслідування Величко, а саме “Легетимний” та “Резидент”, справді адміністрували на замовлення російських спецслужб. Окрім цих каналів на замовлення РФ члени мережі керували також блогами “Картель”, “Сплетница”, “Чорний квартал”, “Политический расклад”, “Нетипичное Запорожье”, “Тремпель Харьков”, “Одесский фраер”, “Днепр live”, “Николаев live”, “Херсон live”.

Матеріали в цих блогах, згідно з експертизою, мали створювати панічні настрої, загострювати та дестабілізувати суспільно-політичну та соціально-економічну ситуації.

Головним керівником мережі, за даними спецслужбовців, є одесит, один з організаторів масових заворушень під час одеського “Антимайдану”. У відомстві не називають імені чоловіка, однак журналісти “Ліги” стверджують, що це Артем Давидченко. У 2014 році його затримували правоохоронці, однак після декількох місяців у СІЗО одесит утік, ймовірно, до Придністров’я. Йому вже оголосили заочну підозру за статтею “держзрада”.  

Артем Давидченко. Фото: Думская

Саме він, як наголошують у СБУ, спілкується із замовниками матеріалів, звітує російським кураторам про виконану роботу та погоджує можливість розміщення замовних матеріалів, що коштують від кількох сотень у регіональних і до 25–30 тисяч гривень на всеукраїнських каналах.

“Спецслужби Росії дозволили учасникам мережі самостійно організувати механізм монетизації. Транзакції проводили через мережу спільників, які відкрили рахунки в українських банках для отримання “гонорарів” за публікацію замовних матеріалів. Потім виконавці конвертували гроші у валюту і переводили в невизнану “ПМР”, Молдову чи Росію”, – розповіли деталі схеми в СБУ.

У межах провадження правоохоронці також затримали в Києві одну з ключових фігуранток. За даними “Ліги”, затримана – Вікторія Даскаліца, цивільна дружина Давидченка.

У неї вилучили електронний носій з персональними даними великої кількості співробітників правоохоронних органів, який був з нею під час відпочинку в Домініканській Республіці. Раніше СБУ неодноразово отримувала дані, що саме цей регіон використовують для конспіративних зустрічей співробітників спецслужби РФ з їхніми агентами.

Окрім адміністраторів СБУ також викрила 50 замовників, які платили за публікацію матеріалів у вищезгаданих каналах. Їхню причетність до протиправної діяльності на шкоду інформбезпеці ще перевіряють.

Фотографія обкладинки: Reuters

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter