СБУ провела обшуки у проросійського політика Євгена Мураєва та його поплічників

Дата: 01 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Співробітники Служби безпеки України провели серію обшуків у керівника забороненої проросійської партії “Наші”, власника телеканалу “НАШ” (наразі заблокований в Україні) Євгена Мураєва.

Про це повідомили на сайті СБУ.

Джерело: vinbazar.com

Заходи відбувалися в межах кримінального провадження за частиною 1 статті 111 Кримінального кодексу — “Державна зрада” за місцями проживання та в офісах самого Мураєва і його рідні, а також у найближчих соратників.

Під час слідчо-оперативних дій правоохоронці вилучили готівку, зокрема в російських рублях, зброю, комп’ютерну техніку, мобільні телефони, інші матеріали.

Сам Мураєв зараз переховується від українського правосуддя за кордоном. Попри це, співробітники СБУ ініціювали проведення незалежних експертиз висловлювань політика. Висновки свідчать про наявність у його діях ознак злочину, передбаченого статтею ККУ “Держзрада”, а саме в контексті заподіяння шкоди інформаційній безпеці України.

Також, за даними слідчих, в ефірах підконтрольного Мураєву телеканалу “НАШ” неодноразово поширювались наративи російської інформаційної пропаганди. Через це, а також через розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі, на телеканал були накладені штрафні санкції.

Вилучені матеріали передали на експертизи. За їхніми результатами вживатимуться подальші процесуальні дії, наголосили в СБУ.

Нагадаємо, що Рада національної безпеки та оборони 11 лютого 2022 року запровадила санкції щодо телеканалу “Наш”, який належить Мураєву.

До цього громадськість підписала петицію до президента України щодо запровадження санкцій проти телеканалу. Автор петиції, активіст Сергій Стерненко наполягав на тому, що обмежувальні заходи щодо вказаного ЗМІ необхідні задля захисту нацбезпеки України, а також для протидії поширенню антиукраїнської пропаганди в інтересах держави-агресора.

Тоді ж Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження щодо анулювання ліцензії ТОВ “Наш 365”, якому належить телеканал “Наш”. З відповідним позовом до суду звернулася Нацрада з питань телебачення і радіомовлення. Підставою для цього стало рішення про результати позапланової безвиїзної перевірки, в якому, зокрема, йдеться про визнання наявності розпалювання національної, расової та релігійної ворожнечі й ненависті у висловлюваннях, що були поширені в ефірі ТОВ “Наш 365”.

Також Восьмий апеляційний суд Львова 14 червня заборонив партію “Наші”, засновником якої є екснардеп.

Мураєв був нардепом двох скликань — спочатку від Партії регіонів, потім від Опозиційного блоку. До початку повномасштабного вторгнення Росії вів активну політичну діяльність, але після 24 лютого зник із медіапростору. За інформацією “Обозревателя”, проросійський політик виїхав на початку березня через окуповану на той момент територію Київщини до Росії.

Внесений до Реєстру держZрадників Рухом “ЧЕСНО”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter