СБУ оголосила підозру іранському військовому за те, що навчав росіян користуватися безпілотниками

Дата: 26 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Заочно про підозру в порушенні законів та звичаїв війни повідомили бригадному генералу Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР). 

Текст підозри опублікували на сайті Офісу генерального прокурора. 

Безпілотник типу “Шахед”, який випустили по Україні російські військові. Фото: вікіпедія

Йдеться про Шаріфа Моласареї Аббаса Муса.

Корпус вартових Ісламської революції – офіційно військова гілка виконавчої влади Ісламської Республіки Іран, утім влади деяких країн вважають їх терористичною організацією, зокрема в США, Ізраїлі, Саудівській Аравії, Бахрейні, Канаді та Швеції.

Українські слідчі встановили, що Муса керував бригадою із семи іранських інструкторів, які навчали російських військових користуватись ударними безпілотниками. У підозрі йдеться, що протягом серпня-вересня 2022 року КВІР через підставні компанії постачив ЗС РФ не менш ніж 1500 одиниць ударних безпілотників різних видів. 

Іранська делегація навчала росіян в Астраханській області, а також була в окупованому Криму та частині Херсонщини. Усього за вересень-жовтень 2022-го ця група іранських інструкторів разом з росіянами здійснила не менш ніж 20 запусків БпЛА по цивільній інфраструктурі України. 

Якщо суд визнає підозрюваного винним, то він може отримати від восьми до дванадцяти років позбавлення волі. 

Російські військові використовують іранські безпілотники, зокрема, для атак по енергетичній інфраструктурі. Українські правоохоронці розглядають такі удари як складник геноциду.

Нагадаємо, що російська влада обмінюється досвідом з Іраном не лише у військовій справі. Так, ще у 2022-му російські силовики заговорили про “обмін досвідом” щодо придушення протестів. В Ірані активістів страчують. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter