СБУ каже, що “не має жодного стосунку” до нападу на квартиру журналіста Юрія Ніколова

Дата: 29 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Есбівці заявили, що жодним чином не причетні до нападу на квартиру журналіста Юрія Ніколова. Правоохоронці називають будь-які заяви окремих фігурантів цієї справи, які називалися співробітниками СБУ або стверджували про співпрацю з нею, свідомою маніпуляцією для досягнення ними власних цілей.

Про це Служба безпеки України повідомила “Детектору медіа” у відповіді на запит.

Юрій Ніколов. Фото з фейсбук-сторінки журналіста

Правоохоронці також вважають провокацію щодо Юрія Ніколова неприпустимою.

“СБУ вважає такі дії щодо журналістів неприйнятними, оскільки незалежні медіа є невід’ємною складовою сучасного демократичного суспільства. Усі обставини цього інциденту відповідно до підслідності розслідують слідчі Національної поліції, відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 171 КК України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів)”, – йдеться у відповіді на запит. 

Есбівці зазначають, що в межах чинного законодавства і свого функціонала гарантують повне сприяння розслідуванню і встановленню всіх обставин у справі.

Раніше ZMINA писала, що два тижні тому редактор видання “Наші гроші” Юрій Ніколов заявив, що невідомі намагалися потрапити до його квартири, після чого обклеїли двері листівками з написами “провокатор” та “йди воювати”.

За його словами, у цей час у квартирі перебувала лише його старенька мати, за якою Ніколов доглядає як єдиний цивільний родич, поки його брат і племінник служать на фронті. 

Голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін припустив, що до цієї провокації може бути причетний Офіс президента. 

Згодом поліція встановила особи п’ятьох чоловіків, які прийшли додому до журналіста-розслідувача, намагалися ввірватися до його квартири в Києві та обклеїли двері помешкання листівками з написами “провокатор” та “йди воювати”. За їхньою інформацією, до вчинення правопорушення причетні жителі Київської, Житомирської та Черкаської областей.

За кілька днів Ніколов розповів, що поліція відпустила їх без оголошення підозр.

Журналіст відомий резонансними розслідуваннями щодо оборудок у Міноборони.

Звільнений через корупцію заступник міністра оборони винним себе не вважав, а тодішній очільник Міноборони Олексій Резніков навіть після обрання запобіжного заходу фігурантам називав публікації про корупцію “інспірованою та спланованою історією”, у якої є різні бенефіціари. 

Також двоє фігурантів справи щодо перешкоджання професійній діяльності журналіста-розслідувача, засновника і головного редактора видання “Наші гроші” Юрія Ніколова заявили про “посередника”, який нібито найняв їх для залякування медійника.

Згідно з інформацією на сайті Zhitomir.city, до журналістів прийшли два місцевих жителі й розповіли, що саме вони брали участь в акції залякування Ніколова. Чоловіки стверджували, що скоїли цей злочин нібито на замовлення посередника, на ім’я Олексій, який “ходить у військовій формі” і каже, що “працює з СБУ”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter