Розслідувач Христо Грозєв вирішив не повертатися до Відня, бо російських агентів у місті “може бути більше ніж поліції”

Дата: 02 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Журналіст-розслідувач, виконавчий директор й голова правління Bellingcat Христо Грозєв вирішив через побоювання за власну безпеку не вертатись до Відня та Австрії загалом. 

Про це він розповів віденській щоденній газеті Falter, яку цитує Інститут масової інформації. 

Фото: Julien de Rosa/ AFP

У матеріалі, який доступний за підпискою, Грозєв розповів про підозру, що у Відні “російських агентів, інформаторів і поплічників більше ніж поліцейських”. 

Про небезпеку через повернення до міста Грозєва попередили, як він каже, джерела у розвідці. 

“Мене вважають злочинцем, але я не можу захищатися, тому що не знаю, за що. І, мабуть, вони хочуть дати сигнал, що вони точно знають, де я живу”, – каже він. 

У Росії розслідувача оголосили у розшук та відкрили щодо нього провадження за поширення так званих “фейків про російську армію”. Також проєкт Bellingcat є “іноземним агентом” за російськими законами, а тамтешні спецслужби звинувачували журналіста в допомозі українській розвідці, яка, за їхньою версією, планувала викрасти російський військовий літак.

Про порушення справи та її кваліфікацію, однак, не повідомляли, а Грозєв розповідав, що не надавав допомогу, а лише працював як журналіст, знімаючи документальний фільм.

Після початку повномасштабного російського вторгнення Грозєв активно коментує ситуацію щодо війни, але й до цього займався, зокрема розслідуванням отруєння російського опозиційного політика Олексія Навального, організованого ФСБ. Навальному разом із Грозєвим вдалося додзвонитися до одного зі спецслужбовців Костянтина Кудрявцева, використавши телефони з бази розслідувачів, і, назвавшись помічником російського посадовця, дізнатися деталі злочину.  

Також під час одного з розслідувань Bellingcat вдалось зламати пошту заступника шефа головного розвідувального управління Росії Андрія Ільченка. Кожного разу, коли пошту “ламали”, Ільченко встановлював новий пароль, в якому змінював тільки цифру: “москва1”, “москва2” та “москва3”. Ця історія стала мемом у мережі. 

Картка Грозєва на сайті розшуку російського МВС

Bellingcat причетний й до розслідування справи збиття малазійського “Боїнга” МН-17. Торік окружний суд Гааги за це дав довічне Ігорю Гіркіну, Сергію Дубинському та Леоніду Харченку

Гіркін – відставний офіцер збройних сил РФ та колишній полковник ФСБ, який, зокрема, керував захопленням Слов’янська, що стало ескалацією конфлікту на Донбасі у 2014 році. Ще декілька років тому у місті знаходили останки вбитих тоді людей. 

Нагадаємо, що журналісти Bellingcat знайшли докази причетності російських спецслужб до катівні “Ізоляція” на окупованій Донеччині, а також розслідували зірвану операцію українських спецслужб, під час якої з Росії мали вивезти понад три десятки бойовиків-вагнерівців. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter