Видання Bellingcat знайшло докази причетності російських спецслужб до катівні “Ізоляція”

Дата: 13 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Тюрма “Ізоляція” в окупованому Донецьку є структурою, що контролюється російським спецслужбам.

Про це 12 листопада заявив керівник відділу розслідувань видання Bellingcat Христо Грозєв в етері “Свобода слова Савіка Шустера”.

Христо Грозєв

Він повідомив, що розслідування розпочали після його знайомства зі Станіславом Асєєвим, колишнім полоненим бойовиків у катівні “Ізоляції”.

Я прочитав книгу Станіслава і зрозумів, що цю справу треба довести до міжнародного кримінального суду. І треба шукати не лише тих, хто займався тортурами, а тих, хто їм давав накази, хто їх руками виривав зізнання. Для мене було зрозуміло, хто стоїть над ними, хто їх курує. І ось упродовж року ми змогли дійти досить високо, і зрозуміти, що це підконтрольна структура російської ФСБ“, — розповів Грозєв.

За його словами, спершу встановили трьох причетних до катувань росіян. Усі куратори ФСБ, які мали до цього стосунок, намагалися захистити свою особистість вигаданими прізвищами та прізвиськами. Але журналісти за рік знайшли справжніх кураторів.

У виданні Bellingcat кажуть, що оприлюднять розслідування “дуже скоро”. Над ним працюють разом з російським виданням The Insider та з “Радіо Свобода”. Обіцяють назвати і кураторів з ФСБ Росії.

Христо Грозєв також розповів, що Bellingcat спробує дізнатися, чому колишній керівник катівні “Ізоляція” на окупованій Донеччині Денис Куликовський 2 роки перебував на підконтрольній уряду частині України і його не затримували правоохоронці.

Як повідомляла ZMINA, військового злочинця, бойовика “ДНР” Куликовського затримали 9 листопада в Києві. У МВС уточнили, що слідство щодо нього триває вже протягом року, його веде Національна поліція в Донецькій області.

Про його затримання першим повідомив письменник, журналіст і колишній в’язень “Ізоляції” Станіслав Асєєв. Згодом інформацію підтвердила пресслужба СБУ.

Зловмисника затримали в межах раніше відкритого кримінального провадження за чотирма статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 149 (торгівля людьми);
  • ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації);
  • ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань);
  • ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни).

“Палич” керував “Ізоляцією” орієнтовно у 2015−2018 роках. Звільнені згадують його як головного ката в’язниці, який прирікав людей на тортури, особисто катував утримуваних. За повідомленнями його жертв, в’язнів били, душили, ґвалтували, катували електричним струмом, застосовували методи психологічного впливу, такі як поховання заживо та інсценування розстрілів.

Нагадаємо, що бойовики самопроголошеної “ДНР” захопили артзавод “Ізоляція” в червні 2014 року та облаштували в’язницю. Там утримували й Асєєва, викраденого бойовиками 11 травня 2017 року. Журналіст пробув у полоні 31 місяць, із них 28 місяців – саме в “Ізоляції”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter