Розгляд апеляції Мангера та Левіна в справі про вбивство Катерини Гандзюк продовжать у квітні

Дата: 07 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Київський апеляційний суд почав розгляд апеляції колишнього голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера та помічника депутата Олексія Левіна, яких минулого року засудили за напад на активістку Катерину Гандзюк до 10 років позбавлення волі. 

Про це йдеться в трансляції засідання Київського апеляційного суду.

Владислав Мангер. Фото: Людмили Тягнирядно

Під час засідання апеляційний суд розглянув клопотання адвоката Олександра Шадріна щодо відводу судді через начебто упереджене ставлення до засуджених. Скаргу відхилили.

Також захисники Мангера та Левіна просили дозволу, щоб на судовому засіданні обвинувачувані сиділи поруч з ними, а не за склом. Захист мотивував своє клопотання тим, що перебування клієнтів окремо від адвокатів уповільнює узгодження позицій. Крім того, за словами адвоката Шадріна, скло заважає надходженню інформації: через нього гірше чути виступи в суді. Він нагадав, що на судових засіданнях у першій інстанції обвинувачені сиділи поруч із захисниками.

Це клопотання захисту суд схвалив, водночас для посилення охорони підсилили конвой.

Зі свого боку голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин заявив, що справу Катерини Гандзюк намагаються затягнути за строком давності.

“5 лютого відбулося фактично перше засідання, де почався розгляд апеляції в справі Каті Гандзюк. Обвинувачена сторона клопоталася щодо визнаних винними у вбивстві Каті Левіна та Мангера. У першого, виявляється, хворе серце, і йому не можна перебувати під вартою, а другому викликали швидку через тиск і температуру. Не дивно, традиційно вбивці стають дуже хворобливими, коли доводиться відповідати за скоєне. Виглядає так, що сторона захисту буде максимально затягувати цю справу, а часу залишилося не так і багато. Сторона захисту буде максимально гальмувати справу, заявляючи, що нібито не всі версії перевірені”, – написав на своїй фейсбук-сторінці Юрчишин. 
 
Крім того, народний депутат додав, що паралельно із затягуванням справи чиниться тиск на суддю Іваніну з Дніпровського районного суду, яка оголосила вирок Мангеру та Левіну. 
 
Наступні засідання Київського апеляційного суду з розгляду апеляції Владислава Мангера і Олексія Левіна призначено на 1 та 8 квітня 2024 року.

Раніше Київський апеляційний суд не зміг розглянути апеляцію колишнього голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера та помічника депутата Олексія Левіна в справі про напад на активістку Катерину Гандзюк через самовідвід одного із суддів.

Нагадаємо, 26 червня 2023 року Дніпровський райсуд Києва ухвалив вирок у справі про вбивство громадської активістки Катерини Гандзюк. Колишнього голову Херсонської облради Владислава Мангера та експомічника депутата облради Олексія Левіна позбавили волі на 10 років. 

Мангер і Левін оскаржують рішення в Київському апеляційному суді.

Справу про напад на Гандзюк передали на розгляд до Дніпровського райсуду Києва ще в серпні 2020 року. Активісти ініціативної групи “Хто замовив Катю Гандзюк?” вважають, що затягують справу адвокати обвинувачених.

Громадську активістку Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року в Херсоні. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. За це п’ятьом виконавцям нападу присудили від трьох до шести років ув’язнення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter