“Роскомнагляд” заблокував три незалежних сайти: вони оголосили про припинення роботи через підвищену небезпеку для журналістів і читачів

Дата: 05 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

У Росії 4 серпня заблокували сайти “Открытые медиа”, “МБХ медиа” і “Правозащита Открытки”, пов’язані з опозиціонером Михайлом Ходорковським. Згодом редакції заявили про припинення роботи через небезпеку для журналістів та читачів.

Про це повідомила “Медуза”, а також керівники ресурсів у соцмережах.

Джерело: sovety-pk.ru

“Открытые медиа” і “МБХ медиа” внесли до реєстру забороненої інформації за рішенням Генпрокуратури РФ, яке базується на санкції статті 15.3 закону “Про інформацію, інформаційні технології і про захист інформації”. Вона дозволяє блокувати сайти, які містять інформацію із закликами до масових заворушень, здійснення екстремістської діяльності або участі в незаконних масових заходах.

За цією ж статтею заблокували сайт правозахисного проєкту “Правозащита Открытки”.

Головна редакторка “МБХ медіа” Вероніка Куцилло на своїй сторінці у фейсбуку прокоментувала ситуацію.

“Держава – точніше, ті люди, які вважають себе зараз державою,  зробили все для того, щоб в Росії з кожним днем ​​залишалося все менше вільних ЗМІ, все менше незалежних від влади медіа. І просто менше свободи. Я не готова ставити під загрозу свободу і життя інших людей. Михайло Ходорковський – теж. Проєкт “МБХ медіа” закривається”, – написала вона.

Відомо, що видання нещодавно опублікувало розслідування про секретне будівництво на сотні мільйонів доларів поруч з резиденцією президента РФ Володимира Путіна під Москвою.

У телеграм-каналі “Відкриті медіа. Ексклюзиви” також оприлюднили заяву про припинення роботи з 5 серпня.

У ній, зокрема, повідомляється, що напередодні російське державне інформагентство опублікувало інформацію про те, що “Роскомнагляд” заблокував сайт проєкту на вимогу Генпрокуратури РФ, нібито через те, що воно пов’язане з “небажаними” організаціями на території Росії.

“У нас досі немає підтвердження цієї інформації від “Роскомнагляду” і Генпрокуратури, але ми все одно разом з інвестором прийняли рішення зупинити роботу, бо ризики для співробітників проєкту занадто великі”, – уточнило видання.

Редакція наголосила, що жодного разу не співпрацювала з такими структурами, вся діяльність велася на кошти п’ятирічного гранту, виданого Ходорковським через компанію Open press. 

“На жаль, владі не потрібні медіа-проєкти з критичним поглядом на те, що відбувається в країні, чим більше критики, тим коротше життя проєкту. Але ми хоча б спробували”, – сказали журналісти.

Водночас про закриття проєкту “Правозащита Открытки” повідомила у телеграм-каналі юристка Анастасія Буракова.

“Поки коротко: “Правозащита Открытки” припинила свою роботу”, – написала вона.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 15 липня 2021 року російське видання “Проєкт”, яке спеціалізувалося на журналістських розслідуваннях, занесли в Росії до переліку “небажаних організацій”. П’ятеро журналістів видання потрапили до списку “іноземних агентів”.

Згідно з російським законодавством, члени “небажаних” організацій можуть бути оштрафовані або ув’язнені до шести років за ігнорування заборони.

Нагадаємо, що останнім часом у Російській Федерації посилили систему державної цензури, підтримавши, наприклад, підсилення покарання за наклеп, та введення покарання для власників сайтів, які відмовляються від вимог російської влади цензурувати контент в інтернеті. ZMINA докладно розповідала про нові репресивні закони в Росії та те, як вони вплинуть на життя в окупованому Криму. 

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter