Російське видання “Проєкт” оголосили “небажаною організацією”, а його журналістів – “іноагентами”

Дата: 16 Липня 2021
A+ A- Підписатися

У Росії міністерство юстиції внесло п’ятьох журналістів видання “Проєкт” до списку “іноземних агентів”, а генеральна прокуратура оголосила медіа “небажаною організацією” на території країни. 

Про це повідомили на сайтах російських відомств. 

Редакція видання “Проєкт”. Фото: jrnlst.ru

Видання “Проєкт” створили 2018 року. За час роботи журналісти медіа випустили чимало гучних розслідувань, які стосувалися статків російських високопосадовців, жінок, яких називають “доньками Путіна”, та наближених до російського президента олігархів. Окрім цього, вони порушували тему сексуальних домагань, того, як російська влада намагається впливати на зміст вікіпедії, і так званої дідівщини в армії. 

У червні, напередодні внесення до списку “іноагентів” та оголошення “небажаною організацією”, до журналістів з обшуками прийшли силовики. Сталося це після того, як вони випустили розслідування, присвячене корупційним статкам голови російського МВС Володимира Колокольцева

Згідно з російськими законами, відтепер іншим виданням та громадянам заборонено поширювати матеріали медіа, вподобати їхні дописи в соцмережах та робити репости. Як пояснюють журналісти видання Meduza, яке раніше також оголосили “іноагентами”, влада РФ вважає “поширенням” навіть просте збереження матеріалів в інтернеті, а тому навіть якщо сайт “Проєкту” не оновлюватиметься, але залишиться в інтернеті, його зможуть заблокувати. 

Фото: з відкритих джерел

Участь у діяльності “небажаної організації”, згідно з російськими законами, карається спочатку штрафами, а згодом порушники можуть отримати до чотирьох років за ґратами. Поза законом перебуває й керівництво “небажаною організацією”, за що можна отримати від декількох сотень годин обов’язкових робіт до шести років позбавлення волі.

Пожертвування або інше фінансування “небажаної організації” теж може призвести до кримінального переслідування. Видання “Проєкт” працювало на пожертви читачів. 

Журналістам, яких визнали “іноагентами”, загрожує адміністративна, а потім і кримінальна відповідальність. Вони мають позначати всі свої повідомлення в соцмережах і в ЗМІ, а якщо не робитимуть цього, то їм загрожує штраф до двох з половиною тисяч рублів. Такі люди повинні відкрити юридичну особу – компанію та звітувати перед посадовцями. За порушення передбачено штрафи, а в перспективі – кримінальна відповідальність. 

Нагадаємо, що за останні пів року в Російській Федерації ще більше посилили систему державної цензури, підтримавши, наприклад, підсилення покарання за наклеп, та введення покарання для власників сайтів, які відмовляються від вимог російської влади цензурувати контент в інтернеті. ZMINA докладно розповідала про нові репресивні закони в Росії та те, як вони вплинуть на життя в окупованому Криму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter