Росію закликали негайно звільнити кримських політв’язнів Нарімана Джеляла та братів Ахтемових

Дата: 05 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

МЗС України закликає Росію негайно звільнити обвинувачених окупаційною владою Криму в “диверсії на газопроводі” в Сімферопольському районі кримськотатарського політика та активіста Нарімана Джеляла і братів Азіза та Асана Ахтемових. 

Про це йдеться в заяві українського зовнішньополітичного відомства. 

Наріман Джелял та брати Ахтемови

Українські дипломати закликали міжнародних партнерів посилити політико-дипломатичний та санкційний тиск на керівництво РФ для звільнення наших громадян.

“Закликаємо Росію негайно та безумовно звільнити Нарімана Джеляла та всіх інших українців, яких вона незаконно утримує як у тимчасово окупованому Криму, так і на своїй території… Україна продовжить спільну з партнерами боротьбу за їхню свободу, зокрема в рамках Міжнародної Кримської платформи”, – йдеться в заяві МЗС України.

Нагадаємо, що 3 та 4 вересня 2021 року співробітники незаконного “управління ФСБ” в Криму провели п’ять обшуків на півострові, після яких затримали й повезли в невідомому напрямку п’ятьох кримських татар: Ельдара Одаманова, Азіза Ахтемова, Нарімана Джеляла, Шевкета Усеїнова та Асана Ахтемова. Родичі та адвокати затриманих подали заяви до різних де-факто правоохоронних органів, однак жоден з них тоді не повідомив про місце перебування зниклих.

Увечері 4 вересня 2021 року стало відомо, що всі затримані перебували в будівлі “ФСБ”. Згодом з’явилась інформація, що до Асана та Азіза Ахтемових застосовували тортури.

Російські силовики звинуватили Асана й Азіза Ахтемових та Нарімана Джеляла в порушені ст. 281 (“диверсія”), ст. 222.1 (“незаконні придбання, передання, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв”) та ст. 226.1 (“контрабанда вибухових пристроїв”) КК РФ. Усі звинувачення мають формулювання “злочин, скоєний організованою групою осіб”.

За версією ФСБ, 23 серпня 2021 року обвинувачені навмисне встановили на газопровід у селі Перевальне Сімферопольського району вибуховий пристрій, пошкодивши його. Це нібито призвело до того, що газопостачання в селі було перерване, що позначилося на роботі соціальних установ та завдало збитків у розмірі 105 тисяч рублів.

7 вересня 2021 року ФСБ оприлюднила заяву, у якій звинуватила затриманих у диверсії на замовлення Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України та Меджлісу. Російські ЗМІ також поширили відео ФСБ з нібито “зізнаннями” заарештованих у Сімферополі 6 вересня кримчан Азіза й Асана Ахтемових. ГУР Міноборони України відкинуло обвинувачення ФСБ щодо начебто причетності відомства до пошкодження газопроводу в Перевальному.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим переконане, що цю кримінальну справу Росія ініціювала через участь Нарімана Джеляла в тогорічному саміті Кримської платформи

Як відомо, 20 липня в “суді” Наріман Джелял дав розгорнуті свідчення та докладно розповів про своє затримання: тримання в підвалі, психологічний тиск і погрози. Окупаційні силовики ще тоді, у вересні 2021 року, відверто йому сказали, що справжньою причиною затримання є участь заступника голови Меджлісу в саміті Кримської платформи. 

Відомство нагадало, що Джелял був єдиним представником кримськотатарського народу, який живе в тимчасово окупованому Росією Криму та відкрито взяв участь у цьому саміті в Києві.

Оголошення вироку Наріману Джелялу та братам Ахтемовим призначено на 21 вересня, 10:00. Незаконна “прокуратура” в Криму запросила 15 років колонії для Джеляла та братів Ахтемових.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter