Незаконний “суд” у Криму у вересні оголосить вирок політв’язням Наріману Джелялову та братам Ахтемовим

Дата: 29 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Незаконне формування, що називає себе “Верховним судом Республіки Крим”, завершило судовий процес у справі першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова та братів Ахтемових, яких звинувачують у скоєнні диверсії на газопроводі в селі Перевальному.

Про це інформує кореспондент “Кримського процесу” з будівлі незаконного формування. 

Наріман Джелялова та брати Ахтемови

29 серпня підсудні виступили з останнім словом, і колегія “суддів” пішла до дорадчої кімнати для ухвалення вироку. Оголошення відбудеться 21 вересня о 10-й ранку.

Напередодні “державний обвинувач” Роман Лобов під час судових дебатів заявив, що вважає провину підсудних повністю доведеною, та просив “суд” призначити всім підсудним покарання у вигляді 15 років позбавлення волі.

Дружина політв’язня Нарімана Джелялова Левіза Джелялова 25 серпня під час дебатів у “суді” як громадська захисниця вказала на низку процесуальних порушень у цій кримінальній справі. 

Вона повідомила, що після насильницького викрадення її чоловіка звернулася до різних правоохоронних органів на півострові. Ніхто з них майже добу не повідомляв про місце перебування Нарімана Джелялова, а незаконна “прокуратура Сімферопольського району” у відповідь на звернення за фактом зникнення та неправомірних щодо Джелялова написала неправду.

У своїй відповіді так званий “заступник прокурора” Віталій Тищенко зазначив, що “в провадженні підрозділів ОМВС Росії в Сімферопольському районі, уповноважених на проведення попереднього розслідування, а також слідчого відділу в Сімферопольському районі ДСУ СК Росії в Республіці Крим щодо Джелялова Н. Е. кримінальні справи не порушувались і до провадження не приймалися”. Він запевняв, що Нарімана Джелялова за ст. 91 КПК Росії не затримували і якихось слідчих чи інших слідчо-оперативних дій за її місцем проживання не проводилися.

Левіза Джелялова вказала, що слідство позбавило захисту адвоката її чоловіка, починаючи з моменту обшуку в її будинку. Російські силовики також не дозволили його захисниці проїхати за машиною без номерних знаків, у якій Нарімана Джелялова силовики вивезли в невідомому напрямку. Жінка переконана, що окупаційні силовики позбавили Джелялова юридичного захисту для фальсифікації кримінальної справи. 

Крім того, вона вказує, що “військово-слідче управління слідчого комітету РФ” не провело всебічного та об’єктивного службового розслідування щодо фактів жорстокого та незаконного застосування до Джелялова методів психологічного та фізичного тиску з боку невстановлених співробітників УФСБ. Політв’язня під час цієї перевірки ніхто не допитував, якщо її дійсно проводили.

Наріман Джелялов

У цій кримінальній справі обвинувачення вказує, що Ахмедов О. А. та Яг’яєв-Велліулаєв Р. Д. відвели Джелялову роль у підриві газогону і той нібито взяв на себе зобов’язання щодо відведеної йому ролі в скоєнні злочину. Це призвело до того, що газопостачання в селі було перервано, що позначилося на роботі соціальних установ та завдало збитків у розмірі 105 тисяч рублів. Утім, як зауважує дружина політв’язня, ані в обвинуваченні, ані під час судового слідства за висунутим обвинуваченням не зазначалося і не було встановлено конкретний час, місце, спосіб та інші обставини скоєння цього злочину.

“Кримінальна справа не містить конкретних фактичних доказів про те, коли, де і за яких обставин Ахмедов О. А. та Яг’яєв-Велліулаєв Р. Д. відвели роль Джелялову в скоєнні злочину; коли, де і за яких обставин Джелялов погодився взяти зобов’язання у виконанні відведеної йому ролі в скоєнні злочину”, – звернула увагу Джелялова.

Також в обвинувальному висновку зазначено, що Небієв Є. Ф. передав вибуховий пристрій у розпорядження осіб, зокрема й Джелялову, але водночас місце, час та спосіб передання вибухового пристрою в розпорядження Джелялова в обвинуваченні також не вказано, а в кримінальній справі немає доказів, які підтверджують це. 

Обвинувачення вказує, що Джелялов відповідав за добір до складу злочинної групи інших учасників, і наводить на доказ свідчення Азіза Ахтемова, згідно з якими Джелялов зателефонував Асану через інтернет-месенджер “Signal” і запропонував з’їздити на рибалку. Але водночас жодних доказів дзвінка Ахтемова від Джелялова в матеріалах справи немає. Самі свідчення Ахтемова А. І., яких він відмовився в суді, зводяться лише до того, що Джелялов запропонував йому з’їздити на рибалку дещо подивитися.

Таємний свідок Данилов засвідчив, що чув, як Джелялов обговорював якогось Асана з якимось Різою і як Джелялов вживав висловлювання “нормально спрацювали щодо труби”, “гроші скидатимете”, “ну на ваш розсуд”. Утім, Данилов не вказав у своїх свідченнях ані місця, ані часу, коли міг чути таку розмову. Отже, як наголошує Левіза Джелялова, неможливо перевірити достовірність цих свідчень.

Під час судового слідства також з’ясувалося, що двоє свідків обвинувачення, які дали свідчення на етапі попереднього слідства, зробили це під тортурами чи реальною загрозою їхнього застосування. Після цього підсудний Асан Ахтемов також розповів, що зазнав тортур електрикою, після яких визнав провину та взяв участь у зрежисованих слідчих діях.

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв планує обговорити з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом питання звільнення з російського ув’язнення кримського активіста і політика Нарімана Джелялова.  

Нагадаємо, що 3 та 4 вересня 2021 року співробітники незаконного “управління ФСБ” в Криму провели п’ять обшуків на півострові, після яких затримали й повезли в невідомому напрямку п’ятьох кримських татар: Ельдара Одаманова, Азіза Ахтемова, Нарімана Джелялова, Шевкета Усеїнова та Асана Ахтемова. Родичі та адвокати затриманих подали заяви до різних де-факто правоохоронних органів, однак жоден з них тоді не повідомив про місце перебування зниклих.

Увечері 4 вересня 2021 року стало відомо, що всі затримані перебували в будівлі “ФСБ”. Згодом з’явилась інформація, що до Асана та Азіза Ахтемових застосовували тортури.

Російські силовики звинуватили Асана й Азіза Ахтемових та Нарімана Джелялова в порушені ст. 281 (“диверсія”), ст. 222.1 (“незаконні придбання, передання, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв”) та ст. 226.1 (“контрабанда вибухових пристроїв”) КК РФ. Усі звинувачення мають формулювання “злочин, скоєний організованою групою осіб”.

За версією ФСБ, 23 серпня 2021 року обвинувачені навмисне встановили на газопровід у селі Перевальне Сімферопольського району вибуховий пристрій, пошкодивши його. Це нібито призвело до того, що газопостачання в селі було перерване, що позначилося на роботі соціальних установ та завдало збитків у розмірі 105 тисяч рублів.

7 вересня 2021 року ФСБ оприлюднила заяву, у якій звинуватила затриманих у диверсії на замовлення Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України та Меджлісу. Російські ЗМІ також поширили відео ФСБ з нібито “зізнаннями” заарештованих у Сімферополі 6 вересня кримчан Азіза й Асана Ахтемових. ГУР Міноборони України відкинуло обвинувачення ФСБ щодо начебто причетності відомства до пошкодження газопроводу в Перевальному.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим переконане, що цю кримінальну справу Росія ініціювала через участь Нарімана Джелялова в тогорічному саміті Кримської платформи

Як відомо, 20 липня в “суді” в Наріман Джелялов дав розгорнуті свідчення та докладно розповів про своє затримання: тримання в підвалі, психологічний тиск і погрози. Окупаційні силовики ще тоді, у вересні 2021 року, відверто йому сказали, що справжньою причиною затримання є участь заступника голови Меджлісу в саміті Кримської платформи. 

Відомство нагадало, що Джелялов був єдиним представником кримськотатарського народу, який живе в тимчасово окупованому Росією Криму та відкрито взяв участь у цьому саміті в Києві.

У 2021 році Кримська правозахисна група (КПГ) зафіксувала низку фактів застосування насильства і такого, що принижує гідність людини, поводження під час затримань та утримування під вартою.

Досі Росія не розслідувала всіх задокументованих правозахисними організаціями випадків насильницьких зникнень. Винних у цьому злочині не встановлено та не притягнуто до відповідальності. Наразі безвісти зниклими вважаються 15 громадян України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter