За минулий рік в окупованому Криму правозахисники зафіксували чотири заяви про тортури

Дата: 26 Січня 2022
A+ A- Підписатися

У 2021 році Кримська правозахисна група (КПГ) зафіксувала низку фактів застосування насильства і такого, що принижує гідність людини, поводження під час затримань та утримування під вартою.

Про це під час пресконференції в агентстві Укрінформ “Нова хвиля репресій у Криму: правозахисні підсумки 2021 року” розповіли кримські правозахисники, передає кореспондент видання ZMINA

У 2021 році КПГ зафіксувала чотири заяви про застосування тортур.

Так, до прикладу, затриманий 10 березня позаштатний журналіст “Крим.Реалії” Владислав Єсипенко повідомив, що в процесі допиту співробітники ФСБ РФ катували його електричним струмом.

24 квітня Ернес Сейтосманов заявив, що під час обшуку співробітники ОМОНу безпідставно застосували до нього задушливе захоплення, внаслідок чого він почав втрачати свідомість.

3 вересня Азіз та Асан Ахтемови повідомили, що співробітники ФСБ після викрадення під час допиту в справі Нарімана Джеляла застосовували до них тортури електричним струмом та погрожували вбивством.

17 грудня Наріман Аметов розповів, що після викрадення співробітники ФСБ застосовували до нього тортури електричним струмом, оскільки він відмовився від допиту на поліграфі без присутності адвоката. Допит проводився в справі Нарімана Джеляла.

Досі Росія не розслідувала всіх задокументованих правозахисними організаціями випадків насильницьких зникнень. Винних у цьому злочині не встановлено та не притягнуто до відповідальності. Наразі безвісти зниклими вважаються 15 громадян України. 

Адвокат Еміль Курбедінов закликає потерпілих від катувань кримчан не замовчувати злочин, а повідомляти про нього правозахисні організації. 

КПГ повідомила, що до кінця 2021 року в місцях несвободи в межах кримських справ продовжують перебувати 116 осіб, позбавлених волі з політичних або релігійних мотивів. Дев’ятеро громадян України перебувають під домашнім арештом. Ще чотири особи можуть бути позбавлені волі внаслідок політично мотивованого переслідування.

Загалом у 2021 році Росія в межах кримінального політичного та релігійного переслідування позбавила волі щонайменше 21 особу. 

Окупаційні слідчі звинуватили 12 людей у причетності до мусульманських організацій, двох осіб –  у причетності до “Свідків Єгови”, сімох – нібито в підготуванні диверсій, зберіганні зброї та шпигунстві на користь України.

За весь минулий рік російські та незаконно утворені в Криму “суди” ухвалили 21 вирок, пов’язаний з позбавленням волі у політично та релігійно мотивованих справах.

КПГ задокументувала 49 рішень “судів” про утримання під вартою, які були ухвалені 2021 року в окупованому Криму в межах політично мотивованого та релігійного кримінального переслідування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter