Затриманий кримський татарин повідомив про тортури з боку ФСБ. Прокуратура порушила справу за воєнний злочин

Дата: 21 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Затриманий у Криму 17 грудня кримський татарин Наріман Аметов стверджує, що зазнав тортур з боку співробітників ФСБ Росії. Чоловік детально розповів про його затримання та як з ним поводилася російська спецслужба. 

Про це інформує громадське формування “Кримська солідарність“.

Наріман Аметов

Аметов розповів, що близько ранку 17 грудня силовики прийшли з обшуком у його будинок у Старому Криму. Чоловіка майже відразу забрали із собою на допит, імовірно в незаконне “УФСБ Криму”, а обшук продовжувався за його відсутності.

Слідчі дії, за словами родичів та самого Аметова, проводились у зв’язку з підривом газопроводу в селищі Перевальне.

Ніхто не знав, де чоловік провів день, але ввечері він повернувся і повідомив, що пережив тортури та знущання кримських спецслужб.

“Під вухо мені засунули якісь ганчірки. Я відчув, що туди почали просовувати дроти, відчував їхній рух по обличчю і зрозумів, що мене битимуть струмом. Максим запитав, чи я не передумав. Я наполягав на адвокаті. Він сказав: “А, адвоката?” І тут був перший розряд. Він був болючим. З моїми мізками щось діялося, але я терпів. Розряд тривав дві-три секунди, протяжний. Я витерпів і ні слова не пікнув, сказавши собі: “Я триматимуся”. Але я розумів, що довго не протримаюся, зважаючи, скільки вони битимуть”, – розповів чоловік.

Згодом, за його словами, у приміщення зайшов співробітник ФСБ і сказав, що він ніде не замішаний та не засвічений. Силовики попередили, що, якщо Аметов заявить про тортури в підвалі, вони оприлюднять папір про співпрацю з ними, який він підписав.

“Я сказав: “Добре, я не говоритиму”. Але вони зробили помилку. Краще б вони вбили мене, бо я розповідатиму про все, що відбувається”, – сказав Наріман Аметов.

Після тортур кримського татарина вивезли за місто і там залишили. Додому його довезли на автівці, яку він побачив біля заправки.

Прокуратура Автономної Республіки Крим відкрила справу за статтями “незаконне позбавлення волі” та “незаконний обшук”, утім потім у зв’язку із застосуванням до Аметова катування електричним струмом прокуратура автономії розпочала кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter