Російські силовики обшукали будинок брата кримського політв’язня Енвера Сейтосманова

Дата: 29 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Російські силовики 28 квітня обшукали в селі Трудовому Сімферопольського району будинок Ернеста Сейтосманова, який є братом засудженого до 17 років за приналежність до “Хізб ут-Тахрір” політв’язня Енвера Сейтосманова. Після обшуку вони забрали чоловіка в “управління ФСБ”, де його допитували протягом шести годин.

Про це громадському об’єднанню “Кримська солідарність” розповів сам Ернест Сейтосманов.

Ернест Сейтосманов

Повідомляється, що це вже третій обшук у будинку кримського татарина. До нього прийшли о 6-й ранку. 

За словами Ернеста, спочатку він почув сторонні звуки в будинку, а потім двері в кімнату різко відчинилися, і в кімнату несподівано увірвалися близько восьми осіб, зокрема поняті. Чоловік не встиг зателефонувати адвокату, щоб повідомити про обшук. 

Як стверджує Сейтосманов, “силовики заламали йому руки, троє схопили за ноги, один тримав в задушливому захопленні, через що йому стало зле”.

“Тоді слідчий наказав підлеглим відпустити його, сказавши, що він уже білий. Слідчі заходи тривали близько години. Йому запропонували видати речі, заборонені на території Росії, яких, як стверджує Ернест, у нього не було. Після цього силовики запропонували підписати протокол, що чоловік теж зробити відмовився”, – йдеться у повідомленні “Кримської солідарності”.

Під час допиту чоловік послався на 51 статтю російської Конституції, згідно з якою ніхто не зобов’язаний свідчити проти себе і своїх близьких. Його відпустили лише тоді, коли він підписав папери про нерозголошення змісту допиту, повідомив адвокат Еміль Курбедінов.

Під час слідчих дій у чоловіка вилучили телефон і згодом повернули без акумулятора. 

Наразі публічні коментарі російських силовиків щодо слідчих дій відсутні. 

Нагадаємо, Енвера Сейтосманова затримали 10 травня 2018 року в Балаклавському районі Севастополя після обшуку в його будинку. Силовики звинувачують чоловіка в порушенні ч. 2 ст. 205.5 Кримінального кодексу РФ (“Участь у діяльності терористичної організації”).

Енвер Сейтосманов

5 грудня 2019 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив його до 17 років суворого режиму, визнавши його винним в організації діяльності терористичного об’єднання.

Згідно з матеріалами справи, засуджений не мав зброї, вибухівки, боєприпасів, не планував вчиняти терористичний акт і не закликав інших до скоєння терористичних дій.

У “Кримській солідарності” звертають увагу на відсутність будь-яких інших доказів, що свідчать про спробу повалення конституційного ладу Російської Федерації і захоплення влади.

16 квітня 2020 року Військовий апеляційний суді міста Власіха Московської області розглянув апеляційну скарги адвокатів Еміля Курбедінова та Сергія Легостова на вирок суду першої інстанції Енверу Сейтосманову. Друга інстанція залишила вирок Сейтосманову в силі.

На думку правозахисного центру “Меморіал”, який понад 15 років спостерігає за різними формами тиску на мусульман у Росії, а після 2014 року і в Криму, державна пропаганда використовує і посилює побутову ісламофобію, зрощуючи іслам і тероризм у свідомості звичайних громадян.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter