Росію позбавили членства у Міжнародній федерації шахів на два роки

Дата: 09 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Федерацію шахів Росії  (ФШР) позбавили членства у Міжнародній федерації шахів (ФІДЕ) на два роки.

Рішення ухвалила комісія ФІДЕ з питань етики, повідомили на сайті організації.

Джерело: pixabay.com

ФШР позбавили членства після розгляду справи 11/2023, в якій РФ звинуватили у порушенні хартії ФІДЕ та етично-дисциплінарного кодексу організації. Зокрема, вона мала контакти з особами, які перебувають під санкціями, організовувала шахові турніри на окупованих територіях України, а також не дотримувалася політичного нейтралітету.

Відтепер російська організація не має права брати участі в заходах, які організовує ФІДЕ. Однак санкції не стосуються гравців, тренерів, арбітрів та клубів, які представляють ФШР.

Санкції проти Федерації шахів Росії можуть набути умовного характеру, якщо впродовж наступних двох місяців вона повністю змінить своє керівництво та припинить діяльність на окупованих територіях України – в Криму, Донецькій, Луганській та Херсонській областях, йдеться в повідомленні.

Водночас комісія з питань етики ФІДЕ оголосила догану президенту своєї організації Аркадію Дворковічу.

Розгляд відповідної справи комісією з питань етики ФІДЕ розпочався після скарги, яку подала Федерація шахів України разом з українським гросмейстером Андрієм Баришпольцем, данцем Петером Нільсеном – гросмейстером та тренером ексчемпіона світу з шахів Магнуса Карлсена.

Рішення про тимчасове позбавлення ФШР членства у ФІДЕ ухвалене 7 червня 2024 року. Воно може буде оскаржене протягом 21 дня.

Нагадаємо, що раніше під повне відсторонення потрапив російський шахіст Сергій Карякін через активну підтримку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Російським та білоруським шахістам дозволено виступати на турнірах під егідою ФІДЕ у “нейтральному” статусі.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що до Німеччини за допомогою іспанських віз на змагання потрапили спортсмени з РФ та Білорусі, які підтримують повномасштабний напад Росії на Україну. Йдеться про Яну Лебедєву з Росії та Івана Литвиновича з Білорусі.

Перша виступала на провоєнному заході в травні 2023 року на тлі банера з літерою Z, а другий заявляє, що засудити війну в Україні йому заважає позиція “поза політикою”, втім, бере участь у пропагандистських заходах білоруської влади.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter