Росіяни затримують репатріацію тіл загиблих захисників – Коордштаб

Дата: 22 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Російська сторона навмисно затримує репатріацію тіл загиблих українських військових, ігноруючи заклики України здійснити обмін.

Про це повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Фото: Reuters

Так, у Коордштабі розповіли, що російська сторона безпідставно відмовилася провести чергову репатріацію останків загиблих захисників.

Залишається відкритим питання передання тіл військовополонених, які, за словами російської сторони, загинули в літаку Іл-76 наприкінці січня 2024 року. Російська сторона вчергове відкладає можливу репатріацію.

“Повернення тіл для поховання рідними та близькими – гуманітарна місія, властива більшості конфліктів. Проте навіть у такій справі протилежна сторона не може обійтися без штучних перепон та політизації. Навіть решткам своїх солдат Росія не хоче дати спокою. Водночас ми закликаємо російську сторону згадати загальнолюдські цінності. Заберіть тіла своїх військових та віддайте їх рідним для належного поховання”, – зазначили в штабі.

Нагадаємо, що під час останнього обміну тілами загиблих, який відбувся 26 квітня, Україна змогла повернути 140 полеглих військових – 112 тіл оборонців, які воювали на Донецькому напрямку, 20 полеглих воїнів, які перебували на Луганському напрямку, п’ять тіл оборонців із Сумського напрямку, а також двох полеглих воїнів із Запорізького напрямку та одного з Херсонського.

Після здійснення обміну Збройні сили України перевозять репатрійовані тіла та останки до визначених державних установ. Представники правоохоронних органів та судово-медичні експерти встановлюють особи загиблих, а після ідентифікації тіла оборонців передають родинам для гідного поховання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter