Росіяни запроторили за ґрати на 10 років викрадену херсонську активістку Ірину Горобцову

Дата: 16 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Окупанти незаконно засудили херсонську активістку Ірину Горобцову за звинуваченням у “шпигунстві” на користь України. Жінці призначили покарання у вигляді 10,5 року ув’язнення у виправній колонії суворого режиму. 

Про це повідомило видання МОСТ з посиланням на пропагандистські пабліки ТОТ Херсонщини.

Ірина Горобцова, фото: УНІАН

За версією ʺслідстваʺ, Горобцова протягом 2022–2023 років системно збирала та передавала українським розвідникам інформацію про місця дислокації російських військових, час та маршрути їхнього переміщення Херсонською областю. На думку окупантів, ця інформація “могла” бути використаною для знищення російських військ.

Це обвинувачення повністю сфальсифіковане, оскільки жінка фізично не могла займатися шпигунством у 2023 році, бо перебувала в російському полоні з 13 травня 2022 року.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що ФСБ викрала Ірину Горобцову з її власного помешкання 13 травня 2022 року. Спочатку вона перебувала в Херсонському СІЗО, де її бачив Олександр Бабич, міський голова Голої Пристані. З 25 травня 2022 року жінка перебувала в Сімферопольському ізоляторі №1. Згодом її перевели до СІЗО №2,  який окупанти спеціально створили для громадян України, які були захоплені військами РФ. У грудні 2022 року адвокат потерпілої Еміль Курбедінов розповів ZMINA про те, що Ірину протягом двох місяців утримували в одиночній камері та повній ізоляції від зовнішнього світу. Її прагнули зламати психологічно.

До повномасштабного вторгнення Горобцова працювала інженером в українських IT-компаніях. Вона відома своїми постами про життя в окупованому Херсоні. Ірина публікувала фотографії з українською символікою, а свою квартиру називала ʺдомашнім штабом спротивуʺ. 11 травня 2022 року Ірина Горобцова зробила останнє оновлення на сторінці у facebook з вимогою екстрадиції бійців ʺАзоваʺ, заблокованих на заводі в Маріуполі.

Нагадаємо, що нещодавно нібито за шпигунство засудили до 12 років ув’язнення 45-річного українця та на 11 років – Євгена Монастирьова


Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter