Викрадена херсонська активістка написала листа з кримського СІЗО, де її офіційно немає

Дата: 02 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Пів року тому ФСБ затримала в Херсоні активістку Ірину Горобцову. Відтоді родичам не повідомили ні де вона перебуває, ні в якому статусі. Про те, що Горобцова перебуває в СІЗО Сімферополя, адвокат дізнався з листування з управлінням МВС Криму, але в ізоляторі йому відповідають, що людини з такими даними серед ув’язнених немає.

Про це повідомляє видання “Ґрати”. 

Фото: Уніан

37-річна Ірина Горобцова працювала інженеркою в одній з українських IT-компаній, але стала відомою завдяки своїм постам у соцмережах, які стала активно писати про життя в окупації.

Жінка публікувала фотографії з українською символікою, а свою квартиру називала “домашнім штабом спротиву”. Зараз її обліковий запис закритий для перегляду. 

11 травня Ірина зробила останнє оновлення на сторінці у фейсбуці, опублікувавши пост із вимогою екстракції бійців “Азова”, заблокованих на заводі в Маріуполі, а 22 травня одразу кілька українських ЗМІ повідомили про затримання активістки з Херсона.

Але затримання сталося раніше – 13 травня, у її день народження. Ірину Горобцову викрали в Херсоні з будинку, де вона проживала разом зі своїми батьками. Вона не стала евакуюватися з міста і займалася допомогою тим українцям, які не змогли залишити окуповані території.

“Кілька людей у ​​військовій формі та в масках приїхали додому, як пояснюють очевидці. Це були люди на спецмашинах із літерою Z. Вони сказали: “Якщо двері не відчините – виламаємо”. Дійсно, там була людина з кувалдою та ножицями по металу”, – розповів адвокат Еміль Курбедінов, який представляє інтереси Горобцової.

Під час обшуку вилучили всю техніку і мобільний телефон. Зв’язок з жінкою обірвався, а батьки вирішили звернутися до російських органів, які контролюють окуповану територію. Їм повідомили, що доньку відвезли до Криму.

Адвокат почав захищати Горобцову вже в Криму і зайнявся її пошуками на прохання родичів. Він почав розсилати запити до держорганів з вимогою надати йому зустріч із Горобцовою, повідомити сім’ї її процесуальний статус у справі, якщо вона вже порушена, та вказати місце утримання дівчини.

“Я надіслав запити, а також сходив у слідчий ізолятор. Його відвідування мені нічого не дало, мені двічі сказали, що такої ніколи тут не було. Офіційні відповіді надійшли зі слідчого ізолятора і від Федеральної служби виконання покарань Криму, що така в них не перебуває. Після цього я звернувся до правоохоронних органів – до МВС. Там провели відповідну перевірку і надали інформацію, що Горобцова перебуває в СІЗО №1 Сімферополя. Поки що їй нічого не інкримінують”, – пояснив Курбедінов.

Крім цього, він отримав відповідь із ФСБ, у якій ішлося, що Горобцова здійснювала протидію так званій “СВО” і зараз вона перебуває в Сімферополі, тому для розшуку немає підстав. Однак, оскільки вона виступала проти “спецоперації”, до неї вживуть “відповідних заходів”.

“Жодної іншої офіційної інформації більше немає, до ізолятора не пускають, кажучи, що її немає, а МВС стверджує, що вона таки там”, – каже адвокат.

З листування з кримським управлінням МВС Курбедінов з’ясував, що 29 травня в СІЗО в Горобцової відібрали відбитки пальців. Адвокат надіслав запити до міністерства оборони РФ та російського омбудсмана, але відповіді поки не отримав.

Крім того, у письмовому запиті до російської міноборони він нагадав, що до Горобцової застосовується п’ята стаття про поводження з військовополоненими Третьої Женевської конвенції. Тобто якщо є сумнів, чи належить вона до учасників воєнних дій, то її статус має визначити суд, але до цього вона вважається військовополоненою.

Батьки Ірини Горобцової продовжили пошуки одночасно з адвокатом. Вони написали в слідчий ізолятор Криму через мережу “Зонателеком” – провайдера, який надає послуги зв’язку засудженим, що перебувають в установах пенітенціарної системи Росії, та їхнім родичам.

“Вони відправили листа в СІЗО №1 у Сімферополі. Ірина відповіла. Батьки підтвердили, що це її почерк. Там є зацензурені закреслені пропозиції, але вона пише, що сумує і просить передати деякі речі. Я також надіслав такий же лист до слідчого ізолятора, але через два місяці відповіді немає. Може, їй узагалі його не показували, а родичам відправили, щоб більш-менш їх заспокоїти”, – підсумував адвокат.

Нагадаємо, що 25 жовтня окупанти відкрили новий слідчий ізолятор у Сімферополі. Нове СІЗО розташоване на території виправної колонії суворого режиму №1 у місті Сімферополі. Його місткість – понад 300 осіб, що більш ніж удвічі менше за місткість СІЗО №1 у цьому ж місті.

За два дні після цього окупанти перевели обвинувачених у “тероризмі” громадян України, зокрема з новоокупованих південних територій, до нового СІЗО Сімферополя. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter