Росіяни тримають викрадену в травні в Херсоні активістку Ірину Горобцову в Сімферопольському СІЗО

Дата: 11 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Викрадена російськими військовими в травні в Херсоні активістка Ірина Горобцова перебуває в СІЗО-1 тимчасово окупованого Сімферополя. 

Про це “Кримській правозахисній групі” розповів адвокат Еміль Курбедінов

Ірина Горобцова. Фото: Кримська правозахисна група

До ізолятора Горобцову, ймовірно, запроторили 25 травня, тобто через 12 днів після викрадення. Такий висновок зробили, адже цього дня Горобцовій зняли відбитки пальців у СІЗО.

Курбедінов подав заяву до російських мін’юсту та омбудсмана щодо ситуації Горобцової, але відповідей не отримав. 

Росіяни викрали жінку 13 травня в Херсоні, як розповідали її друзі, зробили це в день народження. Два чорних джипи з маркуванням “Z” та озброєними людьми всередині під’їхали до її будинку та відвезли в невідомому напрямку. 

Жодних причин затримання окупанти не називали, а з батьками викраденої, які намагались отримати якусь інформацію в місцевій “комендатурі”, відмовлялися говорити. Згодом російські силовики повідомили, що Горобцова перебуває в окупованому Криму, а тому в розшуку, про який просили рідні, відмовили. 

Водночас ефесбівці наголосили, що Горобцова виступала із засудженням російської війни, а тому “після завершення щодо неї застосують відповідні міри”

Окупована частина Херсонщини та Запорізької області, за підрахунками правозахисників Центру прав людини ZMINA та Медійної ініціативи за права людини, є регіоном, де викрадають людей найчастіше. 

Для утримання заручників росіяни на Херсонщині використовують будівлі СІЗО, у деяких населених пунктах, наприклад у Новій Каховці, облаштовують для цього гаражі та підвали, а в самому Херсоні людей тримають на території дитячого приймальника-розподільника. 

Нагадаємо, що нещодавно викрадений у Херсоні краєзнавець Олексій Паталаха з’явився в пропагандистському ролику росіян. Знайомі чоловіка кажуть, що окупанти примусили його розповідати на камеру про “націоналістичну літературу”, що “прославляла українських посібників нацистської Німеччини”. 

Практика примушування полонених зніматись у пропагандистських відео поширена на окупованих Росією територіях України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter