Викрадений у вересні в Херсоні краєзнавець з’явився у пропагандистському ролику росіян

Дата: 06 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Викраденого у тимчасово окупованому Херсоні краєзнавця Олексія Паталаха побачили у пропагандистському ролику росіян. 

Про це повідомляє місцеве видання “Мост”. 

Фото: “Мост”

Друзі розповіли про зникнення Паталаха у середині вересня. Начальниця Херсонського управління культури Світлана Думинська тоді казала, що херсонець зник із власної квартири між вечором 5-го та ранком 6 вересня.

У помешканні Паталаха побачили сліди обшуку та безлад, а тому запідозрили окупантів у викрадені. 

Через місяць, 5 жовтня близько 2-ї години ночі у телеграм-каналі російського пропагандистського видання “РИА-Новости” з’явилось відео за участю краєзнавця. Автори публікації назвали чоловіка “українським істориком-націоналістом, затриманим у Херсоні за екстремізм”.

У ролику Паталах сидить на дивані та тримає у руках журнал “Українське козацтво”, розповідаючи про”націоналістичну літературу”, що “прославляла українських посібників нацистської Німеччини”. 

Згадує Паталах й про “Велесову книгу” – літературний фальсифікат, що імітує праслов’янську мову та містить опис історії, мітології та релігії нібито слов’янських племен “русів”.

Краєзнавець каже, що в Україні нібито намагались за її допомогою зробити історію країни давнішою. 

Скриншот відео

Херсонські журналісти наполягають, що Паталах брав участь у зніманні відео під тиском. 

“Олексій Паталах видає твердження, які йдуть всупереч його поглядам і точкам зору, які він висловлював до війни. На відео він говорить російською мовою, але раніше зазвичай спілкувався тільки українською”, – кажуть вони. 

Практика примушування полонених зніматись у пропагандистських відео розповсюджена на окупованих Росією територіях не тільки Херсонщини.

До прикладу, 9 травня в Мелітополі росіяни відзняли декілька пропагандистських відео з викраденим активістом Олександром Пугачем. На одному з них його змусили просити вибачення у Віктора Яковенка. Його місцеві журналісти називають “відомим мілітарі-фріком”, бо чоловік видає себе за ветерана Другої світової війни, однак народився вже після її закінчення. 

Нагадаємо, що нещодавно херсонська блогерка Олена Наумова, яку окупанти викрали 23 серпня та відпустили “під домашній арешт” на початку вересня, знову тривалий час не виходить на зв’язок з рідними.

Також у місті зникли троє волонтерів. 

Окупована частина Херсонщини, за підрахунками правозахисників Центру прав людини ZMINA та Медійної ініціативи за права людини, є одним з регіонів, де викрадають людей найчастіше. 

Для утримання заручників росіяни використовують будівлі СІЗО, у деяких населених пунктах, наприклад, у Новій Каховці, облаштовують для цих цілей гаражі та підвали, а в Херсоні людей тримають і на території дитячого приймальника-розподільника. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter